Gezocht: Britten die code kraken

None

Zeg geheim agent en je denkt James Bond. Je denkt: horloges met ingebouwde lasers, pennen die kunnen schieten, een multifunctionele Aston Martin. Stoer. Goed met vrouwen.

Maar de Britse geheime dienst GCHQ (Government Communications Headquarters) zoekt heel andere types. Whizzkids die computers kunnen hacken en geheime codes ontcijferen. Jongens die deze kennis misschien zelf hebben vergaard op een zolderkamertje of in een garage, die hun knowhow niet voor slechte doeleinden inzetten, maar die óók geen idee hebben dat er een werkgever op ze zit te wachten.

GCQH wil ze binnenhalen met de ondoorgrondelijke matrix van cijfer- en lettercombinaties hierboven. Elke Brit die voor 11 december middernacht het sleutelwoord achterhaalt dat erin besloten ligt – en die dat intikt op de website canyoucrackit– mag op gesprek komen.

Het is wat anders dan het kopje thee met een praatje waarvoor GCHQ, dat nauw samenwerkt met MI5 en MI6, tot dusver getalenteerde jonge wiskundigen uitnodigde. Dat leverde soms befaamde medewerkers op, denk aan Alan Turing die in WO II de Duitse Enigmacode kraakte op Bletchley Park.

Maar volgens de organisatie is de kennis van computerwizzkids nu minstens zo belangrijk. De procedure werd in gang gezet nadat de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, zei dat er elke dag 600 kwaadaardige aanvallen worden uitgevoerd op computersystemen van de Britse overheid.

Volgens The Daily Telegraph was het sleutelwoord al na een paar uur een paar keer gevonden. Er lijken hexadecimale getallen in de matrix te staan. Getallen uit het zestientallig stelsel dus, waarin aan de cijfers 0 tot en met 9 uit het tientallig stelsel nog de zes letters a tot en met f zijn toegevoegd. Maar dan? Moeten ze in decimale getallen omgezet? In een binaire code met nullen en enen? Zit er een computersourcecode in verstopt? Wie ’t weet, mag het op internet intikken op canyoucrackit.co.uk