FNV gaat nieuwe vakbeweging oprichten - geen plek voor Jongerius

Herman Wijffels en Han Noten bij de persconferentie van vanavond. Beeld NOS

De FNV gaat een nieuwe vakbond oprichten, waarvan de bedoeling is dat de bestaande FNV-bonden op den duur toetreden. Jetta Klijnsma (Pvda) is gevraagd om als kwartiermaakster aan de slag te gaan bij de nog op te richten vakbond. Dat hebben de voorzitters van de FNV-bonden vandaag unaniem besloten tijdens een crisisoverleg in Dalfsen.

De werktitel van de nieuwe bond is De Nieuwe Vakbeweging. FNV-voorzitter Agnes Jongerius zal geen deel uitmaken van de nieuwe vakbeweging. Ook voor Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, zal geen plek zijn in de nieuwe organisatie.

‘Diepe problemen bij FNV’

De plannen voor de nieuwe vakbeweging werden bekengemaakt door Han Noten en Herman Wijffels, bemiddelaars in het conflict bij de grootste vakcentrale van Nederland. Dat conflict ontstond nadat de vakcentrale had ingestemd met het pensioenakkoord. De drie grootste bonden, FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw, hadden hier grote bezwaren tegen.

Tijdens een persconferentie lieten Noten en Wijffels vanavond weten dat de problemen bij FNV echter dieper liggen dan het conflict over het pensioenakkoord. Wijffels:

“Er was weliswaar een conflict rondom het pensioendossier, maar de problemen bij de FNV liggen veel dieper. Deze crisis had dus bij ieder dossier kunnen ontstaan.”

Die problemen hebben vooral te maken met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Volgens Wijffels sluit de bestaande structuur van de FNV daar niet op aan. Wijffels:

“We vroegen ons af of we niet van deze gelegenheid gebruik zouden moeten maken om de aanpassingen waar de vakbeweging behoefte aan heeft te realiseren. Dat is door de verschillende voorzitters van de bonden onderschreven en daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Nieuwe vakbond moet ‘dicht bij mensen opereren’

De nieuwe vakbond moeten voor komende zomer worden opgericht. Dat zal gebeuren tijdens een oprichtingscongres dat Klijnsma, die nog niet definitief ‘ja’ heeft gezegd, zal organiseren. De opdracht voor de nieuwe vakbeweging wordt om om te gaan met alle verschillen op de arbeidsmarkt. Wijffels:

“De kern is een vakbeweging die dicht bij de mensen opereert en die ruimte biedt voor de diversiteit die inmiddels kenmerkend is voor de Nederlandse arbeidsmarkt met alle verschillende soort arbeidscontracten.”