Fastfoodketen in Z-Afrika schrapt dictatorreclame

Een ‘dictatorreclame’ van de Zuid-Afrikaanse fastfoodketen Nando’s is door het bedrijf uit de lucht gehaald, nadat zijn werknemers en klanten in Zimbabwe werden bedreigd. In de commercial is een verdrietige Robert Mugabe te zien, die terugdenkt aan de tijd dat hij zijn Libische maat Moammar Gaddafi met een waterpistool kon beschieten en met de Iraakse leider Saddam Hussein zandengeltjes kon maken. De commercial, die in Zuid-Afrika op televisie was, in heel Afrika via satellietkanalen bekeken kan worden en ook op YouTube een hit is, kon Mugabes aanhangers niet bekoren. Zij berichtten dinsdag: „We zullen ons staatshoofd verdedigen op alle mogelijke manieren.” Nando’s wist genoeg. Het bedrijf meldde dat geen enkele commercial mensenlevens waard is. De Zimbabwaanse afdeling van Nando’s liet weten dat ze de commercial ongevoelig en smakeloos vindt en er niets mee te maken heeft. In Mugabe’s Zimbabwe is het verboden de president te beledigen of zijn autoriteit te ondermijnen. (BBC)