Een diplomaat onder de voetbalsupporters

Eindhoven 21-05-2010 Rob van de Akker, de nieuwe voorzitter van de PSV supportersvereniging. Foto: John Claessens
Eindhoven 21-05-2010 Rob van de Akker, de nieuwe voorzitter van de PSV supportersvereniging. Foto: John Claessens

Om elf uur ’s ochtends arriveerde de supportersbus februari dit jaar in het Franse Lille. Voorzitter van de PSV-supportersvereniging Rob van den Akker begaf zich te midden van de PSV-aanhang naar het centrum van de stad. Eten, drinken, toeleven naar de wedstrijd.

’s Middags braken er ongeregeldheden uit. De Franse politie greep in met traangas. Van den Akker rende hard weg, totdat hij weer kon ademhalen. Met de metro reisde hij naar het stadion. Daar probeerde hij 1.300 supporters tot rust te brengen. Hij genoot. Diep in zijn hart was Van den Akker een klein beetje een hooligan.

Rob van den Akker werd geboren in Eindhoven. Zijn vader was PSV-fan en nam hem al jong mee naar wedstrijden. Later zat hij met zijn broers op de jongerenrang. Zijn leven lang heeft hij een seizoenskaart gehad.

Hij studeerde economie in Tilburg. Daarna nam hij met broer Chris het familiebedrijf over. Industriële textielreiniging voor ziekenhuizen, grote horecabedrijven. Toen hij na bijna twintig jaar vertrok, was het een grote onderneming: negentien vestigingen in de Benelux, 2.000 medewerkers.

Hij begon een financieringsbedrijf om jonge ondernemers te helpen bedrijven op te starten. Hij was lector aan de Fontys hogeschool. En toen werd hij ziek, vijf jaar geleden. Huidkanker op zijn rug. Te laat weggehaald.

Soms ging het tijden goed, dan doken er weer tumoren op. Operaties, chemokuren. Artsen zagen het somber in, Van den Akker zocht naar mogelijkheden. Een alternatieve behandeling in het Duitse Essen leek zo succesvol dat Van den Akker weer nieuwe dingen durfde aangaan.

Twee jaar geleden werd hij voorzitter van de PSV supportersvereniging. Hij sprak even gemakkelijk met algemeen directeur Tiny Sanders – die hij al jaren kende uit het zakenleven – als met trainer Fred Rutten, of met de bezoekers van supporterscafé De Aftrap.

Van den Akker verbeterde de relatie tussen club en supporters. Hij was de diplomaat die zei: „Gezien de gevoelens die bij de supporters leven, lijkt het mij niet verstandig in het openbaar afscheid te nemen van André Ooijer”, als supporters brulden dat ze Ooijer met eieren wilden bekogelen omdat hij naar Ajax vertrok.

Wekelijks reed hij op zijn Harley Davidson naar de supporterswinkel in het stadion. „Hoe gaat het”, vroeg shopmanager Jurgen Hooijveld hem dan. En Van den Akker antwoordde steevast: „Onkruid vergaat niet.”

Tot 29 oktober. Van den Akker en zijn vrouw waren al in Enschede voor de wedstrijd FC Twente-PSV. Ze hebben het stadion nooit bereikt. Een tumor veroorzaakte een bloeding in zijn hersenen. Twee weken later was Rob Van den Akker dood. Hij werd 46 jaar en laat drie zoons achter van tien, twaalf en veertien jaar.

Esther Wittenberg

    • Esther Wittenberg