Een ambachtsman, kunstenaar en uitvinder

François Lesage ontwierp borduursels, voor de grote ontwerpers en Hollywood. „Ik wist precies waar ik de borduursels op Marlene Dietrich moest plaatsen.”

None

Als ontwerper van borduursels werkte François Lesage voor alle grote couturiers. Balenciaga, Chanel, Dior, Saint Laurent, allemaal konden ze niet zonder zijn schitterende borduursels.

François Lesage is afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd in Parijs overleden aan een longziekte. In een reactie op zijn dood noemde de Franse minister van Cultuur Frédéric Mitterrand Lesage een belangrijk vernieuwer. „Hij was één van die mensen die je doen beseffen hoe smal de grens is tussen kunst en ambacht.” Zelf zei hij over zijn vak: „Wij leveren een toegevoegde waarde, iets speciaals en kostbaars. Het geheim van ons ambacht is dat we uitvinders zijn.”

Het beroemde borduuratelier Maison Lesage was tot 1924 bekend onder de naam Michonet (sinds 1868) en werkte veel voor keizer Napoleon III. Borduursels waren pure luxe. In 1924 werd het bedrijf overgenomen door Albert Lesage (1888-1949), de vader van François. Het was de tijd waarin Franse couture tot grote bloei kwam. Lesage borduurde schitterende avondmode voor Elsa Schiaparelli, zoals de paarse jas uit 1937 naar ontwerp van Jean Cocteau die nu te zien is op een expositie in het Haags Gemeentemuseum.

François Lesage trad in de voetsporen van zijn vader en opende in 1948 in Los Angeles ‘Lesage Sunset Boulevard’. Hij werkte met nieuwe opdrachtgevers, kostuumontwerpers van de filmstudio’s in Hollywood. „Ik wist precies waar ik de borduursels op Marlene Dietrich moest plaatsen”, zei hij eens. In 1949 keerde hij terug naar Parijs om na de dood van zijn vader de familiezaak voort te zetten. Voor Yves Saint Laurent borduurde hij diens beroemde hommages aan kunstenaars als Matisse, Picasso en Braque. Topstuk is het beroemde jasje met de blauwe irissen van Vincent van Gogh. Zevenhonderd uur handwerk kostte het om dit, in 1988 allerduurste jasje ooit, te maken.

    • Georgette Koning