Duitsland gaat voor vierde titel

Duitsland is met titelhouder Spanje en in minder mate Nederland favoriet voor de Europese titel. De ploeg van bondscoach Joachim Löw was op het vorige EK in 2008 verliezend finalist.

De Duitsers leden geen enkel puntenverlies in de afgelopen kwalificatiereeks. Ze combineren ouderwetse degelijkheid met nieuwe frivoliteit. Binnen een paar seconden kunnen ze ‘omschakelen’ van verdediging naar aanval. Het Duitse spel lijkt een geoliede machine.

Belangrijke spelers in de Mannschaft zijn de Turkse Duitser Mesut Özil van Real Madrid, de 19-jarige Mario Götze van Borussia Dortmund, de 33-jarige goalgetter Miroslav Klose van Lazio Roma en zijn evenknie Mario Gomez die bij Bayern gemakkelijk scoort.

Vorige maand won Duitsland in een oefenduel in Hamburg niet eens geflatteerd met 3-0 van Nederland. Daarmee kwam de onderlinge tussenstand op 14-10 in (West-)Duits voordeel. Veertien keer werd het gelijk.

(West-)Duitsland is recordhouder met drie Europese voetbaltitels – in 1972, 1980 en 1996. Het grootste voetballand van Europa wacht dus al zestien jaar op titelprolongatie.