Doden onder Syrische troepen - VS waarschuwen voor sektarisch geweld

In Damascus was gisteren een grote steunbetoging voor het regime van president Assad. Foto AFP / Louai Beshara

Gevechten tussen Syrische militairen en naar de oppositie overgelopen soldaten hebben afgelopen nacht volgens activisten aan vijftien mensen het leven gekost. De VS waarschuwden vanochtend dat het geweld de hele regio kan destabiliseren.

De gevechten vonden volgens het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten in de noordelijke stad Idlib, nabij de grens met Turkije. Onder de vijftien doden zijn volgens de organisatie twaalf militairen en drie burgers. Zeven van de gedode soldaten zouden militairen van het regeringsleger zijn geweest en vijf van de gedode soldaten zouden hebben behoord tot de gewapende oppositie.

De laatste maanden neemt het aantal berichten over gevechten tussen troepen van het regime van president Assad en naar de oppositie overgelopen soldaten toe. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden, die vanochted in Turkije arriveerde voor een ontmoeting met de Turkse president Gül, waarschuwde dat het regime van Assad m het hardhandig neerslaan van protesten sektarische conflicten binnen en buiten Syrië aanwakkert. “Assad en zijn regime zijn nu de bron van instabiliteit in Syrië”, aldus Assad.

Gisteren herhaalde Biden in een interview met de Turkse krant Hürriyet het bekende Amerikaanse standpunt dat Assad moet opstappen om een oplossing van het conflict in Syrië mogelijk te maken:

“De positie van de Verenigde Staten is helder. Het Syrische regime moet de agressie tegen zijn eigen bevolking stoppen en president Assad moet aftreden om een vreedzame transitie mogelijk te maken die de wil van het volk respecteert.”

    • Pim van den Dool