Denen in '92 kampioen van Europa

Denemarken, eerste tegenstander van Oranje, was twee keer eerder opponent van Nederland op een EK. In 1992 verloor Oranje in de halve finale na strafschoppen van de latere Europees kampioen. In 2000 won Nederland in de groepsfase van het EK met 3-0 van de Denen. Op het WK in 2010 won Oranje zijn openingsduel met 2-0 van Denemarken.

Nederland speelde dertig interlands tegen de Denen en won twaalf keer, verloor acht keer en tien keer werd het gelijk. De huidige selectie van de Deense bondscoach Morten Olsen (ex-Ajacied) plaatste zich rechtstreeks voor dit EK, ten koste van het sterker geachte Portugal. Het verdedigend spelende Denemarken staat elfde op de wereldranglijst.

De bekendste speler van de Denen is voor Nederlanders ex-PSV’er en oud-Ajacied Dennis Rommedahl. De snelle rechtsbuiten heeft op zijn 33ste wel minder loopvermogen. De Deense centrumspits Nicklas Bendtner was nooit basisspeler bij de Engelse topclub Arsenal voordat hij afzakte naar Sunderland. De pas 19-jarige Christian Eriksen van Ajax is ook een vaste waarde in het nationale elftal.