De hemel voor jeansgelovigen

De prijswinnende winkel Tenue de Nîmes heeft voor iedereen een passende spijkerbroek.

None

Wat

„Een heaven voor jeans-believers van over de hele wereld”, aldus het juryrapport van de ING Retail Jaarprijs, die jeanswinkel Tenue de Nîmes onlangs de vakjuryprijs voor de meest innovatieve winkel van Nederland toekende.

Wat hebben ze

Spijkerbroeken! Van gangbare modellen van bekende jeansmerken als Edwin, Lee en Nudie (vanaf zo’n negentig euro) tot in beperkte oplage verkrijgbare specials. Bijvoorbeeld een replica van een Levi’s-broek uit 1890: een verweerd ogende broek vol knullig opgestikte reparatielappen à 649,90 euro.

Daarnaast is er ook ‘gewone’ kleding te koop van een breed scala aan merken: Armor Lux, Mads Nørgaard, Woolrich, Ralph Lauren en meer. Truien, vesten, bloezen en jassen met een casual uiterlijk. Zo zijn uit de damescollectie van Acne niet de meest uitgesproken mode-items ingekocht, maar wel de gebreide truien. Er zijn schoenen van ondermeer Red Wing en Nike. Leuk: de herenaccessoires van The Hill-Side; een smalle denim stropdas kost 69,90 euro. Daarnaast zijn er kaarsen, boeken en (Japanse!) magazines.

Erg fraai zijn de speciaal voor Tenue de Nîmes gemaakte spullen, zoals een laptoptas van denim en leer van Travelteq en een paar in indigo gedrenkte All Stars van Converse.

Hoe ziet het eruit

De winkel heeft een industrieel uiterlijk met veel steen, hout en staal. Aan de bakstenen muur hangen zwart-wit illustraties van oude spijkerbroeken.

Eén wand hangt vol ruwe houten balken waarop eindeloze stapels spijkerbroeken liggen. De paskamers zijn lekker ruim en worden afgesloten met zware linnen gordijnen, uiteraard blauw.

Hoe word je geholpen

Tenue de Nîmes claimt op de website de juiste jeans te hebben voor iedereen, een bewering die ik graag toets; ik vind niet gemakkelijk een spijkerbroek. Ik vraag om een zwarte spijkerbroek met een niet al te lage taille. Een compleet in denim gestoken jongen raadt mijn maat in één keer goed en brengt me een model van Acne (149,90 euro). Als ’ie toch iets te lang blijkt, wordt me onmiddellijk een korter exemplaar in de handen gedrukt. Die zit als gegoten.

Het personeel is vriendelijk en geduldig, ook tegen de meneer in het pashokje naast me die eindeloos broeken laat aanrukken en uiteindelijk met lege handen naar huis gaat.

Voor wie

Omdat de prijzen variëren, kan bijna iedereen slagen. Al zullen de ‘jeans believers’ het meeste plezier aan Tenue de Nîmes beleven. En hoewel ik dacht dat de grootste spijkerbroekenhype inmiddels voorbij was, vertelt een medewerkster dat de groep fanatieke liefhebbers nog altijd groeit.

    • Nathalie Wouters