De chef doet zelf de deur open 8

Bij De Harmonie in Rotterdam komt Ronald Hoeben graag nog een keer terug.

None

Omdat de ervaren krachten elders in de zaak nodig zijn, wordt het openen van de deur en het aannemen van de jas in veel restaurants overgelaten aan de jongste bediende. Dat betekent dat je nogal eens wordt verwelkomd door iemand die weliswaar van goede wil is, maar zich verliest in de vermeende ernst van het ritueel en zich uit in voorgekookte zinnen. Bij restaurant De Harmonie is het tegenovergestelde het geval. Hier is het de chef zelf die de gasten op de gang opwacht, ze placeert en direct bij de tafel neerknielt met de boodschap. „We gaan lekker voor jullie koken.”

De Harmonie is gevestigd in een herenhuis aan de Westersingel in Rotterdam. De eetzaal die zich van voorgevel tot achtergevel uitstrekt is een nogal zakelijk geheel met plafondspotjes en verantwoorde moderne kunst aan de muur. De chef knoopt aan zijn joviale begroeting direct een sales pitch vast voor het viergangenmenu (49,50 euro), dat start met zachtgegaarde kwartel met appel, peer en saffraan, dan king crab in boter geweld met mais en artisjok, als hoofdgerecht gebraden hert en wentelteefjes en karamelijs toe.

Toch ook maar even de kaart zien, chef. Die lijkt uitgebreider dan ’ie is doordat alles er in drie talen op staat. We lezen dat het wentelteefje (french toast/pain perdu) ook al een rol blijkt te spelen bij de voorgerechten en dat levert in combinatie met appelcompôte en gebakken ganzenlever (25 euro) een mooi en verschrikkelijk lekker gerecht op. Niet spectaculair, maar wel heel leuk is de (klassieke) combinatie van een gegrild merguez worstje met 7 fines claires oesters, een kinky aantal voor 17 euro. Jammer dat het brood zo beroerd is. Je zou hier het betrouwbare product van Menno, de lokaal regerend broodvorst verwachten, maar het is een zelfprobeersel met een smaakje en een binnenste dat zich gewillig laat kneden tot balletjes waar je mee zou kunnen vissen.

Omdat we met z’n vieren zijn, het rustig aan willen doen met de drank en geen zin hebben in getut met wijnarrangementen, nemen we een sympathiek geprijsde fles champagne (Veuve Devaut, 57 euro) die zich, conform de verwachting, wijn-spijs-technisch als allemansvriend ontpopt.

Mijn buurman koos het menu en krijgt een bordje king crab, waarbij de voor tandelozen verkruimelde krab wel heel erg ver is weggedreven van het monster dat in Deadliest Catch op Discovery Channel de hoofdrol vervult. Met enige jaloezie kijkt hij naar mijn voorbeeldig (want langzaam) gegaarde patrijs (29,50 euro) met witlof, pastinaak en hazelnootschuim. Die is ook heerlijk. Ook de moot perfect gegrilde zeebaars op risotto van gamba’s met basilicumvinaigrette is trouwens een gerecht om voor terug te komen.

De HarmonieWestersingel 95Rotterdam010 4363610

    • Ronald Hoeben