De bollen moeten de grond in

Pretty Faces (triteleia ixioides) FOTO: antonyrw
Pretty Faces (triteleia ixioides) FOTO: antonyrw

aast is geboden, de vorst staat voor de deur. Wie nog bollen in de grond wil stoppen, moet dat voor Kerst doen. Tulpen, vanzelfsprekend. En narcissen. Maar poot ook eens daslook, dat is mooi èn lekker. Of bosanemonen met hun fijne steeltjes. Niet stinkende keizerskronen kunnen natuurlijk ook.

Ter inspiratie geven twee bloembolexperts hun top 5 van favoriete bollen. Hein Meeuwissen uit Voorhout (Zuid-Holland), van het gelijknamige, grote familiebedrijf, zit al jaren ‘in de bollen’. Gevestigd in het traditionele bloembollengebied tussen Haarlem en Leiden levert Meeuwissen aan particulieren maar ook aan de tussenhandel. Zijn bloembolpassie is onstuitbaar, net als die van Rita van der Zalm. Toen deze vermaarde ‘bollenkoningin’ het rustiger aan moest doen, haalde Meeuwissen haar assortiment en kennis in huis.

De tweede expert, Nils van Ligten uit Wapserveen (Drenthe), nam enkele jaren geleden de kleinschalige, maar gerenommeerde wilde plantenkwekerij De Heliant uit Appelscha over, met een fameus sortiment van prettig ongepolijste soorten én verwilderingbolletjes. De Heliant past geen bestrijdingsmiddelen toe op zijn „ijle schoonheden en wufte diva’s”.

In de top 5 van Nils van Ligten staan soorten die het in de halfschaduw op elke grondsoort goed doen en die je niet rooit, zodat ze zich kunnen vermeerderen. Ook de top 5 van Hein Meeuwissen bestaat uit klein, fijn spul dat zichzelf vermeerdert. Ook van hem hoeft u dus niet te rooien.

    • Alma Huisken