De Belgische regeringsformatie in drie minuten

Als het goed is heeft Belgie maandag, 540 dagen na de verkiezingen, eindelijk een nieuwe regering. Maar waarom duurde het eigenlijk meer dan 500 dagen? De Belgische krant De Standaard vat de formatie samen in drie minuten.

Klik op de afbeelding om de infographic te bekijken.Klik op de afbeelding om de infographic te bekijken.

Dit weekend roepen de zes partijen van de nieuwe Belgische regering hun achterban op om tijdens de congressen het eerder deze week gesloten regeerakkoord van Di Rupo I goed te keuren. Na het weekend zou België dan echt een nieuwe regering kunnen hebben.

Overigens schrijft het Reformatorisch Dagblad vandaag dat de 540 dagen dan wel een record is, maar dat Bosnië een geduchte rivaal is om dit record snel te breken. De politieke patstelling in Bosnië duurt nu al meer dan 420 dagen. Als er geen oplossing komt, raakt België op 26 maart zijn wereldrecord kwijt.

    • Lex Boon