Cruciaal overleg over toekomst van vakcentrale FNV begonnen

In Dalfsen zijn de voorzitters van de FNV-bonden bij elkaar gekomen om over de toekomst van de vakcentrale te praten. Het is zeer de vraag of de voorzitters erin slagen de bestuurscrisis binnen de FNV op te lossen.

Niets minder dan de toekomst van de FNV staat vanmiddag in Dalfsen op het spel, omdat drie grote bonden, FNV Bouw, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV, zich overwegen af te splitsen vanwege onvrede over de organisatiestructuur van de vakcentrale.

Officieel wordt vanmiddag gesproken over een analyse die PvdA-prominent Han Noten en voormalig SER-voorzitter Herman Wijffels hebben gemaakt over de bestuurscrisis binnen de FNV. Zij concludeerden begin deze week dat de crisis vooral een gevolg is van “gebrek aan individueel leiderschap en intern organisatievermogen”. Over deze bevindingen wordt vanmiddag gesproken. De gesprekken tussen de bonden moeten leiden tot opdrachten aan een nieuwe commissie die met aanbevelingen moet komen voor een nieuwe structuur voor de vakcentrale. Inzet daarbij is dat de huidige ‘verenigingsbureaucratie’ moet worden omgezet in een ‘verenigingsdemocratie’. Daarbij wordt zelfs de optie besproken om de werknaam FNV op te heffen.

De grote onenigheid binnen de FNV is voortgekomen uit de meningsverschillen binnen de vakcentrale over het eerder dit jaar gesloten pensioenakkoord. Een meerderheid van de FNV-bonden stemde voor het door voorzitter Jongerius uitonderhandelde pensioenakkoord, maar grote bonden als FNV Bondgenoten waren en zijn nog altijd tegen.

    • Pim van den Dool