Citroenige wintersoep en gekruid rundvlees met compote van rode ui

Uitgebreid eten als de Sint elk moment op de deur kan kloppen, is geen goed idee.

Twee recepten, eentje voor een opmerkelijk fris smakende wintersoep, geïnspireerd door Yvette van Boven, en een recept van haarzelf voor een kruidig stukje rundvlees met uiencompote. Die uiencompote at ik daarna bij gebakken en met oregano gekruide runderlever, paar spruitjes erbij, eigen appelmoes, aardappeltje oef wat lekker homemade was dat ook weer.

Citroenige wintersoep

(de hoeveelheden zijn enigszins flexibel voor 4 personen)

1 ui, desgewenst: 1 ons ontbijtspek aan een stuk, 1 niet al te grote selderieknol, 1 prei, 1/2 pompoen, 300 g Puy linzen (die koken niet stuk), 1 liter water of bouillon, 1 el korianderzaad, klein bosje koriander, rasp van 1 citroen, 3 pastinaken, olie

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hak de ui. Snijd het spek in niet te kleine blokjes. Schil de selderieknol en hak hem aan hapklare stukken, doe hetzelfde met de pompoen.

Was de prei grondig en snijd hem in ringen.

Bak de ui en het spek zachtjes in een scheutje olie. Doe de selderieknol erbij en laat even bakken, al omscheppend. Voeg de pompoen toe en de prei, bestrooi met royaal peper en wat zout.

Spoel de linzen af, laat ze even uitlekken en doe ze in de pan. Schep om en voeg het water of de bouillon toe. Breng aan de kook, doe een deksel op de pan en laat zachtjes een kwartier koken.

Schil intussen de pastinaak en snijd hem in de lengte in dunne plakken. Leg op aluminiumfolie, bestrooi met peper en zout en een drupje olie en bak ze een kwartier in de oven. Let wel op, de plakjes mogen niet verbranden, wel lichtbruin worden.

Stamp intussen de korianderzaadjes fijn in de vijzel en voeg die aan de soep toe. Laat verder koken tot de linzen gaar zijn. Zet het vuur uit en maal op drie plaatsen kort met de staafmixer, het is niet de bedoeling om alles glad te malen, juist niet. Een beetje malen om de soep te binden, dat is alles.

Rasp de citroen over de soep, hak de koriander en strooi die erover. Proef op peper en zout, voeg eventueel een paar drupjes chili-olie toe. Schep de soep in de borden. Giet in elk bord een scheutje olijfolie en leg er een paar lekkere zoete pastinaakreepjes op. Eet met korsterig brood.

Dungesneden gekruid rundvlees

2 el salie fijngehakt, 1 teen fijngehakte knoflook, 2 el citroenrasp, 2 el venkelzaad, 2 el korianderzaad, 2 el witte peperkorrels, 2 el grof zeezout, 1 pond kalfsmuis of runderrosbief, 2 glazen witte wijn

Stamp de kruiden fijn in een vijzel, wrijf er het vlees aan alle kanten mee in, wikkel het in plasticfolie en laat het ten minste een uur marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Laat het vlees op kamertemperatuur komen en braad het in boter met olie bruin aan alle kanten.

Doe de witte wijn in de pan en zet die in de oven, braad het vlees ongeveer 20 minuten of tot de kerntemperatuur 62 graden is. Laat het onder aluminiumfolie 15 minuten rusten.

Snijd het zo dun mogelijk en eet er puree bij, en sla en:

Compote van rode ui en granaatappel

8 rode uien in dunne ringen, 100 g basterdsuiker, 100 ml rode wijnazijn, 100 ml rode wijn, scheut granaatappelsiroop (die is zuur, vervangen evt door citroen of tamarindesiroop), pitten van een halve granaatappel

Laat de uien met de suiker en de azijn zachtjes zonder deksel tien minuten koken. Doe de rode wijn erbij, nog tien minuten. De uien moeten zacht zijn. Laat even afkoelen, voeg dan de granaatappelsiroop en de granaatappelpitten toe.