Citaten

„We leven in een tijd van de ideologie van het eigenbelang. Als iedereen zijn eigen marktbehoeftes kan stillen, dan wordt het vanzelf een mooie wereld. Helaas. Werkt niet.”

Lodewijk Asscher, PvdA-wethouder en voorzitter Wiardi Beckmanstichting, in Buitenhof , 27 november.

„Als we zo doorgaan met politici altijd maar in de beklaagdenbank te zetten als een stelletje onbetrouwbare zakkenvullers, dan krijgen we de politici die we verdienen.”

Presentator Joris Linssen in gesprek met de VARA Gids, 29 november.

„Ja, natuurlijk praatte ik met haar. Dan zei ik goedemorgen, of iets over het weer, of wat we gingen doen. Nee, dat zij het beroemdste dier van Nederland is geworden en over die enorme heisa heb ik nooit iets verteld. Dat leek me ook niet nodig, want als ik één ding zeker weet, dan is het wel dat die hele heisa Morgan een zorg zal zijn.”

Ida Smit, verzorgster van orka Morgan, Algemeen Dagblad, 30 november.

„Tot een paar uur voor zijn daad hield Breivik een dagboek bij. Daaruit kun je niet echt opmaken dat hij psychotisch is. En daarbij: ik acht Breivik slim genoeg om zijn krankzinnigheid voor te wenden.”

Columnist Theodor Holman, Het Parool, 2 december.

„De paus zegt dat we het allemaal zonder condoom moeten doen. Anticonceptiemiddelen zijn gewoon zó fout. En ik ben een heel gelovig mens. Wat de paus zegt, dat moet je gewoon doen.”

Beeldend kunstenaar en liefhebber van Afrikaanse vrouwen Peter Klashorst, in De wereld draait door, 30 november.

„Ze hebben die euro welbewust ingezet als hefboom om die politieke unie af te dwingen.”

SP-voorzitter Jan Marijnissen in Brandpunt over de ondertekenaars van het verdrag van Maastricht, 27 november.