Cain stapt uit race voor presidentschap

Herman Cain tijdens zijn speech in Atlanta. Foto Reuters / John Adkisson

Herman Cain staakt zijn poging de Republikeinse kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap te bemachtigen. Dat heeft hij vandaag in Atlanta bekendgemaakt. Cain ligt al langere tijd onder vuur vanwege beschuldigingen van seksuele intimiteiten.

In Atlanta, in zijn thuisstaat Georgia, vertelde Cain zijn aanhangers dat de beschuldigingen van de afgelopen weken ‘vals en onbewezen’ zijn, maar dat ze een zware tol eisen op hem en zijn vrouw Gloria. Daarom schort hij zijn campagne voor de Republikeinse kandidatuur op.

‘Goed nieuws voor Gingrich’

Onze correspondent in de Verenigde Staten Guus Valk meldt dat de beslissing van Cain goed nieuws is voor Newt Gingrich, een andere kandidaat in de Republikeinse voorverkiezing. Veel van de aanhangers van Cain zullen naar hem overstappen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Exit Cain, de bonus gaat naar @newtgingrich die de aanhang grotendeels als erfenis krijgt. Romney mag zich zorgen gaan maken

Voor Mitt Romney komt deze stap van Cain minder goed uit.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk #Romney maakt veel grotere kans dan #Gingrich om straks Obama te verslaan, maar zijn kansen op de GOP-nominatie slinken na vertrek #Cain

Beschuldigingen deden kansen Cain verdampen

Maandag maakte een vrouw wereldkundig dat ze zo’n veertien jaar lang een buitenechtelijke relatie met Cain had gehad. Daarvoor werden al diverse andere beschuldigingen van ongepaste seksuele intimiteiten aan zijn adres bekend. Sinds de laatste aantijging besloot Cain zich te beraden over het vervolgen van zijn campagne voor de Republikeinse kandidatuur.

De schier oneindige reeks beschuldigingen deden Cains kansen verdampen, blijkt uit opiniepeilingen. Ook de financiering van zijn campagne stokte. Diverse medewerkers van zijn campagneteam lieten dan ook al doorschemeren ervan uit te gaan dat Cain zou opgeven.

Cain is een voormalige directeur van een pizzeriaketen en bekleedde niet eerder een gekozen ambt. Hij werd enige tijd als grootste kanshebber voor de Republikeinse kandidatuur gezien, maar de beschuldigingen van seksueel misbruik of pogingen daartoe gooiden roet in het eten. Eerder wees de oud-zakenman nog met een beschuldigende vinger naar de ‘Democratische machine’ die de geruchten aan zou wakkeren.

    • Lex Boon