Binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Deze week het huis annex galerie van Gijs Stork.

foto: thijs wolzak

Huis Twee jaar geleden kocht kunsthistoricus Gijs Stork (46) dit pand aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Een voormalig stoffenmagazijn, midden in de rosse buurt. „De buren hebben een seksshop.”

Op de benedenverdieping wordt gewoond, tenzij Gijs Stork een SALON/ organiseert. „De SALON/ is een kunstevent. Op een paar plekken in de stad zijn er tegelijkertijd mini-exposities.” Dan haalt hij zijn spullen weg, en trekt zich als een slak in zijn slakkenhuis terug op de bovenverdiepingen en geeft de ruimte aan de kunstenaars.

„We maken een mix tussen mode, kunst en design. Een stoel, een schilderij en een jurk. Meer niet. We willen aandacht geven aan het detail.” Hij heeft geen subsidie en geen sponsors. „Ik kan het doen door ergens anders hard te werken.” Gijs Stork is conservator van Kasteel de Keukenhof en de bloemententoonstelling.

Ook in Kaapstad, Istanbul en Aruba wordt SALON/ gehouden. „Aan tafel zitten kunstenaars Ken en Jess Wolff, broer en zus, de Arubaanse versie voor te bereiden.” Aan het hoofd van de tafel Angelo Tromp, de vriend van Gijs Stork en cultureel attaché van Aruba in Den Haag.

Interieurstijl „Van alles wat. Het zijn spullen die me zijn komen aanwaaien in het leven.”

Van Ikea De eettafel

Bij brand meenemen „Mijn kinderen.” (Een meisjestweeling van 16)

Bijzonder Vanaf 21 januari tot 4 februari 2012 is de WinterSALON/ (salon1.org)

    • Thijs Wolzak