Alles hangt af van Grote Vier

Het Nederlands elftal zette na het WK in Zuid-Afrika de zegereeks voort. Totdat Duitsland vorige maand Oranje te kijk zette.

Voor het WK in Zuid-Afrika droomden ‘De Grote Vier’ hardop van een wereldtitel, maar voor de buitenwereld behoorde Oranje zeker niet tot de favorieten. Aan de hand van Wesley Sneijder, Robin van Persie, Arjen Robben en Rafael van der Vaart bereikte het Nederlands elftal de finale. Sindsdien wordt het elftal van bondscoach Bert van Marwijk samen met wereld- en Europees kampioen Spanje en Duitsland tot de grote kanshebbers van het EK 2012 in Polen en Oekraïne gerekend.

Volgens een ongeschreven voetbalwet zouden Sneijder (27), Van Persie (28), Robben (27) en Van der Vaart (28) qua leeftijd op het hoogtepunt van hun carrière zijn aanbeland. Als dit kwartet met Oranje nog een hoofdprijs wil halen, moet het komende zomer gebeuren. Tijdens het WK voetbal van 2014 in Brazilië zijn de huidige topspelers dertigers en waarschijnlijk te oud om een rol van betekenis te kunnen spelen.

Het is zelfs de vraag of de kern van Oranje nú al niet over zijn hoogtepunt heen is. De huidige sterren van de tegenstanders Duitsland, Portugal en Denemarken zoals Mesut Özil (23), Cristiano Ronaldo (26) en Christian Eriksen (19) zijn jonger dan de vier Nederlandse internationals.

De laatste keer dat ‘De Grote Vier’ samen speelden in het Nederlands elftal was op 11 juli 2010. Het was de dag dat Oranje in Soccer City in Johannesburg de WK-finale verloor van Spanje. Robben had maanden nodig om zijn gemiste droomkans een plaatsje in zijn hoofd te geven. En ook in fysiek opzicht kende de grillige aanvaller talloze problemen.

Op weg naar het EK speelde Robben geen enkele kwalificatiewedstrijd. Hij kwam alleen in actie in een vriendschappelijk duel met Brazilië. Tijdens de wedstrijd kwam Robben in aanvaring met Van Persie, die hem egoïstisch gedrag verweet. Sneijder en Van der Vaart waren niet fit genoeg voor de trip naar Zuid-Amerika.

Ook dit seizoen stonden Sneijder, Van Persie, Robben en Van der Vaart enige tijd buitenspel. Zo kreeg Sneijder twee keer met een spierblessure te maken waarvan hij op dit moment nog herstellende is. Van Persie kampte in augustus met een voetblessure en zit volgens Arsenal-trainer Arsène Wenger nu tegen overbelasting aan. De hamstringblessures van Van der Vaart zijn bijna chronisch. Hij speelt bij Tottenham en bij Oranje zelden negentig minuten. Robben maakte onlangs na een lange afwezigheid zijn rentree voor Bayern München.

Het Nederlands elftal speelde ondanks de blessuregolf een bijna vlekkeloze kwalificatiereeks. Oranje wist met sprankelende optredens thuis tegen Zweden (4-1), uit tegen Hongarije (0-4) en thuis tegen San Marino (11-0) de kritiek op het harde en behoudende spel te doen verstommen. Oranje was in augustus van dit jaar zelfs even de nummer één op de wereldranglijst van de FIFA.

De euforie sloeg nog niet om toen Nederland in oktober de laatste EK-kwalificatiewedstrijd in Zweden – zonder spelmaker Sneijder – met 3-2 verloor. De internationals stelden arrogant vast dat ze veel beter hadden gespeeld dan hun tegenstander. Een maand later zette het jonge Duitse elftal van bondscoach Joachim Löw Nederland met 3-0 te kijk. Bij Oranje ontbraken Van Persie, Robben én Van der Vaart. Nederland maakte zonder het hart van de ploeg allerminst een sterke indruk. Oranje krijgt op woensdag 13 juni in Charkov de kans op revanche. Het is voor het Nederlands elftal te hopen dat ‘De Grote Vier’ dan fit zijn.

    • Koen Greven