Ajax ruim langs tien man Excelsior

Ajax heeft vanavond een eenvoudige 4-1 zege geboekt op Excelsior. In de Arena was Jan Vertonghen in de eerste helft twee keer trefzeker, waarna Darren Maatsen Excelsior terugbracht. De Kralingers stonden toen al met tien man na een rode kaart voor Samuel Scheimann. In de tweede helft benutte Miralem Sulejmani nog een penalty en schoot Nicolas Lodeiro een vrije trap van twintig meter raak.

Ajax hoopte, met de aanstaande ontmoeting met Real Madrid in de Champions League in het achterhoofd, op een makkelijke wedstrijd tegen nummer voorlaatst Excelsior. De Rotterdammers speelden echter bijzonder verdedigend en daardoor moest Ajax wel het spel maken, maar kreeg de ploeg weinig goede mogelijkheden, aldus persbureau Novum.

Na elf minuten was het bij de eerste grote kans direct raak. Vertonghen tikte binnen na een lobje van Christian Eriksen. De Belg maakte in de 39e minuut met zijn hoofd ook de tweede treffer van de thuisploeg, vlak nadat Scheimann rood had gekregen. De verdediger van Excelsior trok aan de noodrem bij Sulejmani. Nog voor rust sloot Excelsior echter aan toen Maatsen een fraaie aanval van Excelsior afrondde in de blessuretijd van de eerste helft.

Ook in de tweede helft hield Excelsior de ruimtes klein. Bij Ajax was toen Ismaïl Aissati, die in de basis startte. Toen al in de kleedkamer achtergebleven met een voetblessure. Na ruim een uur kreeg de thuisploeg een onterechte strafschop, die de wedstrijd definitief besliste. Sulejmani schoot het buitenkansje via de binnenkant van de paal raak.

In het restant van de wedstrijd zette Ajax niet heel veel druk meer. Een vrije trap werd door Lodeiro knap binnengeschoten. Daarna verschenen de roodwitten nauwelijks meer voor de Rotterdamse goal. Aan de andere kant probeerde Excelsior het sporadisch wel, maar Ajax kon steeds bijtijds verdedigen.

    • Lex Boon