achter het stuur

‘Op m’n 18e ging ik naar de AutoRAI om foto’s te maken van de Audi TT’

Wassila Hachchi (1980), Tweede Kamerlid voor D66

Wat was uw eerste auto?

„Een donkerblauwe Volkswagen Polo. Die kocht ik redelijk nieuw in 2003, omdat ik toen bij de marine in Den Helder ging werken en in Breda woonde. Het geld leende ik van mijn ouders, die vonden het belangrijk dat ik in een goeie auto reed. Veel collega’s reden graag met mij mee, want die vertrouwden hun gammele Twingootjes en Fiatjes minder dan mijn Polo.”

Wat was als kind uw droomauto?

„Een Audi TT. Op m’n achttiende ging ik naar de AutoRAI om er foto’s van te maken. Ik heb er later eentje gehad, dus die droom kwam uit.”

Wat rijdt u nu?

„Sinds ruim een jaar een Volvo V40 stationcar. De TT werd te duur in onderhoud en benzineverbruik. Ik ben de laatste tijd aardig wat verhuisd en dan is een stationcar reuze handig.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„In twee keer. Ik zakte de eerste keer omdat ik te weinig afstand hield op de snelweg. De tweede keer had ik dezelfde examinator. Ik vond dat het een stuk minder ging, maar slaagde toch.”

In welke auto wilt u absoluut niet gezien worden?

„Een Mini. Ik heb helemaal niets met Mini’s, het zijn opgepimpte Mister Bean-auto’s.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„In alle eerlijkheid: dat kan ik niet zeggen. Ik ken mannen van wie ik denk: ‘wat rij jij dramatisch’ maar er zijn ook vrouwen bij wie ik niet in de auto stap. Mannen kunnen wel beter inparkeren.”

Wat is het stomste wat u ooit in of met een auto hebt gedaan?

„Op de Afsluitdijk met mijn TT achter een Duitse Audi aanzitten. Ik werd uitgedaagd en vervolgens ging het veel te hard. Een onopvallende politieauto zette mij aan de kant en liet die Duitser gaan. Ik was blij dat ik mijn rijbewijs niet hoefde in te leveren.”

Wat is uw grootste ergernis?

„Mensen die te lang links blijven rijden. Helemaal vervelend zijn van die ‘opvoeders’, mensen die bewust op de linkerbaan blijven hangen om andere automobilisten te hinderen.”

    • Guus Peters