Zwitserland koopt Zweeds gevechtsvliegtuig

Zwitserland heeft besloten om 22 gevechtsvliegtuigen van de Zweedse firma Saab aan te schaffen ter vervanging van zijn verouderde F-5’s. Volgens de Zwitserse regering levert de Saab Gripen „de beste prijs-kwaliteitverhouding”.

De deal met Saab is een tegenvaller voor Europese concurrenten EADS en Dassault, die nog in de race waren met de Eurofighter en de Rafale. Uiteindelijk gaf de lagere prijs van de Gripen de doorslag.

De aanschaf van 22 Gripens kost ongeveer 2,58 miljard euro. Dat is ruim een miljard minder dan de Zwitserse regering zou hebben moeten neertellen voor 22 Rafales of Eurofighters. De Gripen is bovendien aanzienlijk goedkoper in gebruik, zo liet het Zwitserse ministerie van Defensie weten. „Met de Gripen heeft de regering de keuze gemaakt voor een vliegtuig dat aan de militaire eisen voldoet, maar dat tegelijkertijd op de middellange en lange termijn financieel draagbaar is”.

Minister van Defensie Maurer gaf toe dat de Gripen ten opzichte van de Europese concurrenten bepaalde „kampioenseigenschappen” mist. Tegelijkertijd benadrukte hij dat de Gripen aan alle eisen voldoet. De Zwitserse luchtmacht heeft de kandidaten sinds 2008 aan een uitgebreid testprogramma onderworpen. Zwitserland beschikt nu over F-5’s en F-18’s, die worden gebruikt voor de bewaking van het Zwitserse luchtruim. Vanwege de Zwitserse neutraliteit neemt de luchtmacht geen deel aan internationale missies.

De Gripen ‘Next Generation’ was in 2009 kandidaat voor de opvolging van de Nederlandse F-16, maar werd afgewezen omdat het toestel operationeel minder zou presteren dan de Amerikaanse Joint Strike Fighter. Vanwege de aanhoudende problemen bij de ontwikkeling van de JSF werd de aanschaf echter uitgesteld tot na 2014. Ook in de VS ligt de JSF onder vuur, omdat de kosten voor het toestel de pan uit rijzen. De vraag is daarom of Nederland straks voldoende toestellen kan aanschaffen. Deze week suggereerde minister van Defensie Hillen (CDA) dat Nederland samen met Denemarken en Noorwegen een gezamenlijke ‘poule’ van JSF’s zou kunnen opzetten, om kosten te sparen. Anonieme luchtmachtmilitairen reageerden in de Telegraaf zeer negatief op het voorstel van de minister en spraken van het einde van de luchtmacht.

De Zwitserse Gripen-deal is nog niet helemaal rond. Defensieminister Maurer moet ruimte zien te vinden in het Defensiebudget. Volgend jaar zal het voorstel voor aanschaf worden voorgelegd aan het Zwitserse parlement.