Wellink: niemand zag de kredietcrisis van 2008 aankomen

Wellink op een archieffoto uit 2009. Foto Reuters

De kredietcrisis, die in 2008 losbarstte, kwam wereldwijd als een verrassing. Nederland zag de crisis niet aankomen, en ook de Europese Unie was niet voorbereid. Dat zei toenmalig president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank vanmiddag voor de commissie-De Wit, zo meldt persbureau Novum.

Dat de liquiditeitsproblemen bij banken zouden leiden tot een ernstige systeemcrisis, is wereldwijd niet gezien, zegt Wellink:

“Ik heb zelf in april 2008 knalhard gezegd dat de kredietcrisis nog lang niet afgelopen was, en in december 2008 opnieuw. Maar niemand heeft gedacht dat het zo ver uit de hand zou lopen als het uit de hand gelopen is.”

Volgens Wellink moet de vraag niet zijn waarom DNB niet eerder heeft ingegrepen, maar waarom niemand in het voorjaar van 2008 al heeft gezien wat er vanaf dat najaar zou gaan gebeuren. “Als je het zo benadert kom je niet tot de conclusie dat we hebben zitten suffen, maar dat we onvoldoende data hadden.”

Zalm: Europese Commissie weinig behulpzaam bij samenvoeging ABN en Fortis

Huidig topman van ABN Amro Gerrit Zalm werd eerder vandaag verhoord door de commissie-De Wit. Hij stelde dat de Europese Commissie weinig behulpzaam is geweest bij de de samenvoeging van ABN Amro en Fortis Bank. Zalm vergeleek de opstelling van de Commissie tijdens zijn verhoor met die van het Vaticaan. Ook noemde Zalm de opsplitsing van ABN Amro verder een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet.

Later meer.