Wat moet u weten over de EK-loting van vanavond

Hier vindt vanavond vanaf 18:00 de loting voor het EK voetbal van aankomende zomer plaats.
Hier vindt vanavond vanaf 18:00 de loting voor het EK voetbal van aankomende zomer plaats. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

In Kiev wordt vanavond vanaf 18:00 de loting voor het Europees Kampioenschap voetbal van 2012 verricht. Hoe verloopt de loting, wie zijn erbij en welke landen kan Oranje treffen?

Over het EK zelf

Het Europees Kampioenschap voetbal wordt eens in de vier jaar gehouden. De titelverdediger is Spanje, dat in 2008 tijdens het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland Duitsland met 1-0 versloeg in de finale. Aankomende zomer is de veertiende editie van het EK voetbal. Het EK 2012 vindt plaats in Polen en Oekraïne en begint op vrijdag 8 juni (nog 188 dagen). De finale is op zondag 1 juli.

Het is het laatste Europese landentoernooi waarbij 16 landen aan de eindronde deelnemen. In 2016, wanneer Frankrijk het gastland is, doen er 24 landen mee (zes poules van vier).

Hoe verloopt de loting?

Maar nu zijn er dus nog 16 landen over vier poules te verdelen. De twee gastlanden zijn al ingedeeld: Polen is groepshoofd van poule A, Oekraïne is dat in poule D. Nederland en Spanje zijn de overige twee groepshoofden: de loting zal beginnen met te bepalen of Nederland in poule B of C terechtkomt. Spanje komt vanzelfsprekend in de andere poule.

Vervolgens krijgt elke groep er een tweede land bij uit dit rijtje: Denemarken, Frankrijk, Tsjechië en Ierland. Nederland treft dus sowieso een van deze landen. De volgende pot bestaat uit Kroatië, Griekenland, Portugal en Zweden. Ook hier zit dus een tegenstander van Oranje bij. En ten slotte de vier landen die de poules compleet gaan maken: Duitsland, Italië, Engeland en Rusland.

Elk land krijgt ook een positie in de poule aangewezen; dit doet ertoe omdat hiermee het speelschema (tegen wie speelt Nederland eerst?) bepaald wordt. De vier groepshoofden staan sowieso op positie 1 in de poule.

Wie staan er op het podium?

Belangrijkste man is degene die de lootjes gaat trekken: Gianni Infantino, secretaris-generaal van de UEFA. Hij ziet er zo uit.

De presentatie is in handen van een duo dat - als de UEFA mogen geloven - grote bekendheid geniet in de organiserende landen. Het gaat om de mooie blonde Olga Freimut (plaatje) en hun eigen Tom Egberts: Piotr Sobczynski (hier links). Drie keer zal de ceremonie worden onderbroken door muziek: er komt een nationaal volksdansgezelschap (hier op YouTube), de Oekraïense zangeres Jamala (een soort zorgeloze Amy Winehouse, getuige deze clip) doet een liedje en er komt een “internationale verrassingsact”.

En dan dit nog

De loting is in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, in het Palace of Arts. Meer dan 150 landen zullen de ceremonie via televisie kunnen volgen. Wij Nederlanders kunnen dat vanaf 18:00 op Nederland 1 of via de livestream van de NOS. Arno Vermeulen zal het commentaar verzorgen. Op deze pagina van de UEFA wordt de pouleindeling tijdens de loting direct bijgewerkt. Vanaf 17:30 liveblogt nrc.nl over de loting.

    • Peter Zantingh