Vrouwen mogen wél werken, zegt minister

Prima, die oproep van de minister aan ouders om zich meer met hun schoolgaande kinderen te bemoeien. Maar Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) bedoelt toch niet dat vrouwen minder moeten gaan werken, vroeg Kamerlid Ton Elias (VVD) zich af. Nee, luidde het antwoord. Van Bijsterveldt was op dat punt verkeerd geciteerd en dus verkeerd begrepen. „Maar je moet als ouder soms wel kiezen.”

Ook op dag twee van de behandeling van haar onderwijsbegroting moest Van Bijsterveldt zich gisteren in de Tweede Kamer verantwoorden voor haar „morele appèl” voor meer ouderbetrokkenheid. De oppositie zag in haar oproep vooral een doorzichtige afleidingsmanoeuvre, bedoeld om de aandacht af te leiden van de bezuinigingen op het passend onderwijs (300 miljoen euro). „De oproep van u is wel een beetje gratis”, zei Boris van der Ham (D66).

Bovendien: hoe geloofwaardig is het pleidooi van een minister die als ouder zelf te druk was met haar carrière en de zorg voor haar kinderen overliet aan anderen? Fijntjes confronteerde SP-Kamerlid Jasper van Dijk de minister met haar ontboezeming. „U heeft destijds zelf niet het goede voorbeeld gegeven.”