Verkiezingswaarnemers veroordeeld in Rusland

Een werknemer van de Russische organisatie Golos aan het werk in zijn kantoor. Foto AP / Ivan Sekretarev

De Russische organisatie Golos, een verbond van onafhankelijke verkiezingswaarnemers, is vrijdag door een Russische rechtbank schuldig bevonden aan het overtreden van de kieswet. Golos heeft een boete gekregen van omgerekend ruim zevenhonderd euro. Dat meldt persbureau AP.

Golos had onder andere opiniepeilingen en ander onderzoek gepubliceerd, iets wat volgens de kieswet verboden is in de laatste vijf dagen voor verkiezingen.

De organisatie zei eerder deze week dat Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev, druk uitoefent op kiezers om meer stemmen voor de partij te ronselen. Golos heeft al meer dan 4700 klachten binnengekregen omtrent de verkiezingen, veelal over Verenigd Rusland.

Door de veroordeling is het nog maar de vraag of Golos kan toezien op de parlementsverkiezingen van aanstaande zondag. Volgens Grigory Melkonjants, onderdirecteur van Golos, zijn de Russische autoriteiten bezorgd ‘omdat ze Golos niet onder de duim kunnen houden’.

‘Waarnemers verwachten grootschalige fraude’

In NRC Handelsblad schrijft onze correspondent Michel Krielaars vandaag dat de Russische autoriteiten aan de vooravond van de verkiezingen een laatste aanval hebben geopend op tegenstanders van Verenigd Rusland.

“Voor de huidige machthebbers staat er veel op het spel. Verenigd Rusland, bijgenaamd ‘partij van oplichters en dieven’, doet het in de peilingen slechter dan ooit en zou maar net boven de vijftig procent van de stemmen uitkomen. Verkiezingswaarnemers verwachten daarom grootschalige stembusfraude.”

Oppositiegroeperingen mogen niet deelnemen

Bij de vorige verkiezingen, vier jaar geleden, behaalde Verenigd Rusland 64 procent van de stemmen. Slechts zeven partijen zijn door het Kremlin goedgekeurd om kandidaten voor de Doema-verkiezingen te registreren. De meeste oppositiegroeperingen mogen niet deelnemen en zijn ook uitgesloten van deelname aan de verkiezingscampagne, aldus AP.

Lees ook het blog van Michel Krielaars over de druk van de autoriteiten op Golos.

    • Lex Boon