Vanavond loting EK voetbal: wordt het Gdansk of Charkov?

Polen en Oekraïne zijn bijna klaar voor het EK voetbal. Vanavond wordt in Kiev het speelschema bepaald.

De twijfel was groot toen UEFA-voorzitter Michel Platini in april 2007 bekendmaakte dat het veertiende EK voetbal in Polen en Oekraïne wordt gehouden. Ook in die landen zelf. Zouden zij zo’n evenement, een van de grootste ter wereld, wel kunnen organiseren? Maar een half jaar voor het begin van het toernooizijn Polen en Oekraïne bijna klaar voor het EK. Vanavond om 18.00 uur zou de loting beginnen, in het Paleis van de Kunst in Kiev.

Zeven van de acht stadions zijn intussen geopend. Alleen het Nationaal Stadion van Warschau is nog niet af. Dat is waarschijnlijk nog deze maand klaar. Polen speelt daar op 8 juni de openingswedstrijd van het EK. De finale is op 1 juli in het gerenoveerde Olympisch Stadion van Kiev.

Anders is het met wegen en andere voorzieningen. In de acht speelsteden wordt nog volop gewerkt. De vrees bestaat dat het wegennet in Polen en Oekraïne ongeschikt is om grote stromen supporters te vervoeren. Zo is de snelweg tussen Warschau en Gdansk op zijn vroegst in 2013 af. De meeste buitenlandse supporters zullen daarom per vliegtuig naar de speelsteden reizen.

Tijdens de loting wordt bekend waar het Nederlands elftal zijn drie groepswedstrijden speelt. Oranje komt als groepshoofd van poule B of C terecht in respectievelijk Charkov (Oekraïne) of Gdansk (Polen). Bondscoach Bert van Marwijk heeft voor het Poolse Krakow gekozen als basiskamp. In die stad worden geen EK-duels gespeeld.

Polen en Oekraïeners hopen en verwachten dat hun landen zullen opbloeien door het EK voetbal. De Poolse oud-president en oud-vakbondsleider Lech Walesa vindt dat voetbal een voorbeeld voor de politiek kan zijn. „De eenheid van Europa is in gevaar”, zegt hij in een gesprek met deze krant. „Op een voetbalveld zijn de regels voor iedereen hetzelfde. Dat zou in Europa voor alle lidstaten ook zo moeten zijn. Alleen dan heeft Europa toekomst”, aldus Walesa.

    • Koen Greven