uitgelicht

Europa, Nederland, Utrecht 07-04-2007 Jean Guihen Queyras, Franse violoncelliste, cellist, violoncellist. .Foto: Evelyne Jacq Evelyne Jacq

Film

Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events (Brad Silberling, 2004, VS). Eerste speelfilm naar de kinderboeken van Lemony Snicket, pseudoniem van de Californische schrijver Daniel Handler (1970). Drie steenrijke weeskinderen worden meegesleept in een afschuwelijke achtbaan die hen langs hebberige voogden en volstrekt incapabele verzorgers voert. Onweerstaanbaar grappig. SBS6, 20.30-22.35u.

Chicago (Rob Marshall, 2002, VS/Duitsland). Filmversie van Bob Fosses theatermusical won zes Oscars. Scherpe musicalnummers leveren satirisch commentaar op de macht van de media en de sluwheid van charismatische celebrities. Met Catherine Zeta-Jones, Renée Zellwegger, Richard Gere. RTL8, 20.30-22.40u.

The Devil’s Advocate (Taylor Hackford, 1997, VS). Al Pacino fleemt, schmiert, grijnst, gromt en fluistert zoals het een baarlijke duivel betaamt. Maar de briljante jonge advocaat Keanu Reeves wil maar niet in de gaten krijgen dat hij in dienst is getreden bij Satan. Effectief griezelamusement volgens het boekje.Eén, 23.30-01.50u.

Far from Heaven (Todd Haynes, 2002, VS/Frankrijk). Op melodrama's van Douglas Sirk geïnspireerde film over huisvrouwen, homoseksualiteit en racisme in de Amerikaanse jaren vijftig. Echtpaar Julianne Moore en Dennis Quaid woont met twee kinderen in een groene voorstad. Hij werkt in de reclame, zij zorgt voor de kinderen en geeft cocktailparty’s. Regisseur Haynes kijkt naar 1957 met de bril van de eenentwintigste eeuw en toont hoe breekbaar deze schijnbaar perfecte wereld is. Achter het familiegeluk schuilen woede, frustratie, verdriet. Status en klasse moeten koste wat kost voor de buitenwereld in stand worden gehouden. Ned.2, 00.10-01.45u.

The Hand That Rocks the Cradle (Curtis Hanson, 1992, VS). Mechanische thriller appelleert aan basale instincten in de Amerikaanse gezinsmythologie. Kindermeisje Rebecca De Mornay terroriseert van binnenuit het gelukkige doorsneegezinnetje van Annabella Sciorra en Matt McCoy. BBC 1, 00.30-02.15u.

Informatief

Pavlov: Marco Kroon. Programma over menselijk gedrag, waarin bekende Nederlanders aan wetenschappers een vraag stellen over zichzelf. Vanavond de jongste drager van de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde, de Militaire Willems-Orde. Wat kan de wetenschap hem vertellen over moed, beleid en trouw. Kan de wetenschap dat soort begrippen objectief meten? Ned.3, 21.20-21.55u.

Amusement

Loft. Driedelige televisieversie van de Vlaamse speelfilm van Erik Van Looy die in 2008 alle bezoekersrecords brak in Vlaanderen. Vijf vrienden huren stiekem samen een loft waar ze ongestoord en in stijl hun minnaressen kunnen ontvangen. Een prima regeling, tot ze er op een ochtend het lijk van een jonge vrouw aantreffen. Niemand weet wie ze is en hoe ze daar terecht is gekomen. Als de vrienden proberen uit te zoeken wat er gebeurd is, blijkt dat ze elkaar minder goed kennen dan ze altijd hebben gedacht. Eén, 20.40-21.30u.

Fortunes. Eerste twee afleveringen van achtdelige komische serie over de problemen die een multiculturele vriendengroep ondervindt in de samenleving. Aflevering 1: de piepjonge François-Francisco-Farid is al zes maanden maar heeft nog steeds geen religie – tot ontzetting van zijn grootouders, die van haar kant katholiek en van zijn kant mohammedaan zijn. Brahim is in onroerend goed gegaan en moet geld lenen om een stuk grond te kopen. In deel 2: het wil niet erg vlotten met de bouwvergunning. Brahims vrienden brengen daarom een bezoekje aan het gemeentehuis. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 21.00-22.40u.

Sport

Schaatsen: World Cup Heerenveen. Samenvattingen en rechtstreekse verslagen van de eerste 500 meter (m en v), de 5000 meter (v) en de 1500 meter (m). Ned.1, 17.00-19.50u.

Radio

De vrijdag van Vredenburg. Rechtstreekse uitzending. De Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Thierry Fischer, met Loriana Castellano, mezzosopraan; Juan Francisco Gatell, tenor; Simone Alberghini, bas. Onder meer de eerste en de laatste symfonie van Joseph Haydn. Het programma: Haydn: Symfonie nr 1. Stravinsky: Pulcinella (integraal). Haydn: Symfonie nr 104 ‘Londense’. Radio 4, 20.02-23.00u.

Nachtconcert. Cellist Jean-Guihen Queyras en pianist Alexander Melnikov spelen Cellosonates 1, 3 en 5 van Beethoven.Radio 4, 00.02-02.30u.