TU Twente scoort goed

Zeven Nederlandse universiteiten staan in de top-100 van de zogeheten Leiden Ranking. Op deze ranglijst van de 500 beste universiteiten ter wereld staat de TU Twente als hoogste genoteerd (64).

Tot de Nederlandse kopgroep behoren verder Wageningen Universiteit (69), Erasmus Universiteit (74) en de VU (75). De middengroep wordt gevormd door TU Eindhoven (84), Universiteit Utrecht (92), Universiteit Leiden (100), Universiteit van Amsterdam (104) en TU Delft (115). De Nederlandse achterblijvers zijn Rijksuniversiteit Groningen (148), Radboud Universiteit (183) en Maastricht (206). Tilburg Universiteit staat als enige niet op de ranglijst.

„Alle 12 Nederlandse universiteiten in de Leiden Ranking scoren boven het wereldgemiddelde”, schrijven de samenstellers van het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS): „Nederland is blijkbaar een wetenschappelijke hoogvlakte.” Dat betekent ook dat de Nederlandse instellingen niet behoren tot de absolute wereldtop.

Die top wordt gedomineerd door Amerikaanse universiteiten, die de eerste elf plaatsen bezetten. MIT staat op één, gevolgd door Princeton (2) en Harvard (3). Opvallend is dat Zwitserland, een kleiner land dan Nederland, twee keer in de top-20 staat. École Polytechnique Fédérale de Lausanne (12) is zelfs de eerste niet-Amerikaanse universiteit.

De Leiden Ranking wordt samengesteld door per instelling het aantal wetenschappelijke publicaties te combineren met het aantal malen dat een artikel wordt geciteerd. Bij deze ‘impact-meting’ wordt alleen gekeken naar onderzoek en niet naar onderwijs, zoals bij andere rankings.