Suu Kyi heeft vertrouwen in democratische hervormingen Birma

Caption: Myanmar's pro-democracy opposition leader Aung San Suu Kyi, right, and U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton tour the grounds after meetings at Suu Kyi's residence in Yangon, Myanmar Friday, Dec. 2, 2011. (AP Photo/Saul Loeb, Pool)
Caption: Myanmar's pro-democracy opposition leader Aung San Suu Kyi, right, and U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton tour the grounds after meetings at Suu Kyi's residence in Yangon, Myanmar Friday, Dec. 2, 2011. (AP Photo/Saul Loeb, Pool) Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi loopt met Hillary Clinton door de tuin bij haar huis in Yangon. Foto Saul Loeb

Nobelprijswinnares en Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft tegenover de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton laten weten er vertrouwen in te hebben dat haar land zich tot een democratie ontwikkelt.

Het was de tweede ontmoeting van de twee vrouwelijke leiders in twee dagen, meldt persbureau AFP. Suu Kyi bestempelde het bezoek van Clinton aan Birma, het eerste bezoek van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan het land in meer dan vijftig jaar, als “historisch”. Zij liet ook weten de benadering van de Verenigde Staten te waarderen en hoopt dat het land Birma op de “weg naar democratie” kan leiden.

Suu Kyi riep tijdens het bezoek van Clinton, de Birmese autoriteiten op alle politieke gevangenen vrij te laten, meldt persbureau Reuters. In oktober verleende de regering van president Thein Sein amnestie aan meer dan 6.300 gedetineerden, waaronder zo’n 230 politieke gevangenen. Ook op 13 november kwam er nog een kleine groep vrij, hoeveel dat er waren was toen niet bekend. Volgens de Birmese oppositie zitten er nog zo’n 2.000 dissidenten achter de tralies.

Clinton is in Birma om te onderzoeken of het regime serieus is met invoeren van economische en democratische hervormingen. Het bezoek van de minister is wel al een teken van Amerikaans vertrouwen in de door het Birmese regime beloofde hervormingen.

De VS en Birma hadden jarenlang bijzonder weinig diplomatieke betrekkingen vanwege het gebrek aan democratie en de beroerde mensenrechtensituatie in het land. Het land werd decennialang op brute wijze geregeerd door een militaire junta, maar die deed vorig jaar een stapje terug met het uitschrijven van verkiezingen. Hoewel de nieuwe regering opnieuw bestaat uit voormalige juntaleiders, heeft Birma een aantal belangrijke hervormingen doorgevoerd, zoals aanpassing van de kieswet.

    • Hans Klis