Shell trekt zich terug uit Syrië

Foto Reuters

Olieconcern Shell trekt zich per direct volledig terug uit Syrië. Deze beslissing is het gevolg van een golf aan striktere sancties die de Europese Unie heeft opgelegd tegen het regime van president Bashar al-Assad.

De sancties hebben als doel om de economie van Syrië volledig plat te leggen. Een woordvoerder van het Brits-Nederlandse oliebedrijf meldt aan Dow Jones:

“Onze voornaamste prioriteit ligt bij de veiligheid van onze medewerkers. We hopen dat de situatie snel verbetert voor alle Syriërs.”

Wat er precies met het personeel gaat gebeuren geeft Shell niet prijs volgens de NOS.

Eerdere oproep uit Nederlandse politiek
In augustus riepen de Nederlandse oppositiepartijen Shell op om alle activiteiten in het land te staken en hiermee haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. D66-leider Alexander Pechtold verklaarde hierbij destijds dat het olieconcern “meer macht heeft dan de politiek”, en voerde als reden aan:

“zo’n 95 procent van de Syrische olie die geëxporteerd wordt, gaat naar Europese raffinaderijen, met name in Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië.”

Shell gaf destijds geen gehoor aan de oproep vanuit de Nederlandse politiek maar liet het aankomen op de sancties vanuit de EU. In dezelfde periode probeerde minister Uri Rosenthal van buitenlandse zaken de EU al aan te sporen de sancties te verhogen.

Normaal gesproken haalt Shell dagelijks ongeveer 12.000 vaten olie uit het land, een half procent van de totale productie van het concern. Daarnaast heeft het bedrijf exploratie belangen in het zuiden van het land.

    • Annemarie Coevert