Rutte over eurozone: automatische sancties en geloofwaardig hulpfonds

Nederland wil op de uiterst belangrijke eurotop van volgende week pleiten voor twee zaken: automatische sancties voor landen die zich niet houden aan de begrotingsdiscipline en een geloofwaardig Europees noodfonds om landen die strikt hervormen te belonen.

Dat zei de premier vanmiddag tijdens zijn persconferentie naar aanleiding van de ministerraad. Rutte begon met een terugblik op zijn bezoek aan Obama van afgelopen dinsdag en zei dat dat een uiting van de “uitstekende relatie” tussen de twee landen was geweest.

Premier belde met Europese leiders

Het belangrijkste onderwerp in het Witte Huis was uiteraard de schuldencrisis in de eurozone: de EU-top van volgende week is volgens Rutte van groot belang voor een spoedige besluitvorming daarin. Hij zei veel gebeld te hebben met Sarkozy en Merkel, die zich respectievelijk gisteren en vandaag over de europroblematiek uitspraken, maar ook met voorzitter van de Europese Commissie Barroso, voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy en de Britse premier Cameron. Maandag reist hij af naar Rome om met de nieuwe premier daar, Mario Monti, te spreken.

‘Strikte discipline, geloofwaardige hulpmiddelen’

Wat Nederland betreft bestaat de uitkomst van de EU-top uit twee dingen, zei Rutte: ten eerste het doorvoeren van automatische sancties wanneer eurolanden zich niet aan de begrotingsdiscipline houden. De eurocommissaris is er inmiddels, zei Rutte, en die zou nog meer bevoegdheden moeten krijgen. “Dit voorkomt een nieuwe brand.”

Ten tweede dat bestaande branden geblust worden: daar zijn zware hervormingen voor nodig in de probleemlanden. Als die onder strikte supervisie staan, moet de eurozone zorgen voor geloofwaardige middelen om ze bij te staan als ze zich daadwerkelijk aan die strikte eisen houden. Daarvoor is een groter noodfonds nodig, waarin ook het IMF een steentje bijdraagt.

Rutte sloot het onderwerp af door begrip te tonen voor burgers die zich zorgen maken over de crisis. Ook Nederlanders zullen de komende jaren voelen dat het een moeilijke fase is, zei de premier, maar hij sprak het vertrouwen uit dat Nederland er sterker uit komt. Garanderen wilde hij dat echter niet: “garantie krijg je op stofzuigers.”