Rijksmuseum koopt YSL's Mondriaan-jurk

Het Rijksmuseum heeft een Mondriaanjurk van couturier Yves Saint Laurent aangeschaft. De jurk van wollen tricot uit 1966 werd gisteren voor 30.000 euro verworven bij Christie’s in Londen, met steun van de BankGiro Loterij. Directeur Pijbes is blij met dit werk, dat volgens hem „de meest legendarische mode-icoon verenigt met de meest pure Nederlandse schilder”.

In 1965 lanceerde Yves Saint Laurent (1936-2008) een collectie jurken, gebaseerd op schilderijen van Mondriaan. De jurken hebben een patroon van rechte, zwarte lijnen, primaire kleuren en een duidelijke vlakverdeling. Yves Saint Laurent was bewonderaar van Mondriaan en bezat enkele van zijn schilderijen.

De jurk is volgens het Rijksmuseum de enige in een Nederlandse collectie. Er is vooraf overleg geweest met het Gemeentemuseum in Den Haag, dat zowel een grote mode- als Mondriaancollectie heeft. Het kledingstuk, dat werd gedragen door barones Van Zuylen van Nijevelt, krijgt in 2013 een plaats in het vernieuwde Rijksmuseum.

„Ik ben bijzonder trots dat het museum van Nederland de allereerste is die een origineel exemplaar van deze jurk heeft weten te bemachtigen”, zegt Bianca du Mortier, conservator Kostuum. „We lopen zelfs een beetje vooruit op het voorjaar van 2012 waarin de Mondriaan-vlakverdeling volop aanwerzig is in de mode, niet alleen in jurken maar ook in schoenen en tassen.”