Puur voor de liefhebber

DenHaag:10.3.4 Minister Rita Verdonk. foto NRC Handelsblad, Roel Rozenburg

Nostalgie, dat is het voornaamste gevoel bij het zien van het profiel van Rita Verdonk dat de KRO vanavond uitzendt. Daar is ze weer, de vrouw die zo veel parlementaire onrust veroorzaakte in de drieënhalf jaar dat ze minister voor Vreemdelingenzaken was voor de VVD. Alles komt terug: de stem, die van een zachtaardig bedoeld gefluister overgaat in een diepe bas, bekend van teksten als ‘regels zijn regels’ of ‘ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg’. De blik vanonder halfgesloten oogleden.

Het is de Verdonk die we van vroeger kennen: weinig zelfreflectie, veel zelfvertrouwen. Het is alweer vijf jaar geleden dat zij haar ministerschap kwijtraakte. Daarna volgde een korte opleving als concurrent van Mark Rutte voor het leiderschap van de VVD, en vervolgens vergetelheid. De documentaire geeft hiervan een zeer impressionistische samenvatting. Aan de vraag of Verdonk ook iets voor Nederland heeft betekend worden weinig woorden besteed.

De enige poging tot het verklaren van de afbladdering komt van Kay van der Linde, die de campagne van Verdonk deed. Volgens hem heeft ‘de elite’ Verdonk kapotgemaakt. Veel verder komen we niet. Zo blijft dit profiel er een voor de liefhebber, die het leuk vindt herinneringen op te halen uit de tijd dat Verdonk nog een nationaal fenomeen was.

Derk Stokmans

    • Derk Stokmans