President Kabila voorlopig aan de leiding bij verkiezingen Congo

Stembussen, ongebruikte stemformulieren en ingevulde stemformulieren liggen in een pakhuis van het verkiezingscomite in Lubumbashi. De verkiezingen in Congo verlopen erg chaotisch. Foto AFP / Phil Moore

In de voorlopige uitslagen van de presidentsverkiezingen in Congo gaat de zittende president Joseph Kabila aan de leiding. Na telling van zo’n vijftien procent van de stemmen staat Kabila op ongeveer 52 procent van de stemmen.

Zijn naaste rivaal onder de elf overige kandidaten is oppositieleider Etienne Tshisekedi met 34 procent. Voorzitter van de verkiezingscommissie Daniel Ngoy Mulunda heeft dit vandaag meegedeeld, aldus persbureau AP.

Verzamelen uitslagen loopt zeer chaotisch

Mulunda gaf de nog onvolledige uitslagen vrij nadat oppositiekandidaat Vital Kamerhe hier omwille van de transparantie op had aangedrongen. Volgens Mulunda zijn op de website van de kiescommissie onjuiste tussenstanden gepubliceerd. Jeugdige aanhangers van Tshisekedi verkochten in Kinshasa aan automobilisten een lijst met andere voorlopige uitslagen waarin hun favoriet op kop ging.

Het verzamelen van de uitslagen verloopt zeer chaotisch. Koeriers zijn dagen onderweg geweest om de stembiljetten uit alle uithoeken van het land op te halen. In de hoofdstad Kinshasa lagen zakken met stembiljetten opgestapeld op een grasveld voor het verkiezingscentrum; vele waren opengescheurd.

Doden en gewonden in aanloop naar de verkiezingen

De uitslag van de verkiezingen wordt met spanning tegemoet gezien. In de aanloop naar de verkiezingen vielen minstens achttien doden en honderd gewonden, zegt Human Rights Watch. Veertien doden zouden zijn gevallen toen soldaten het vuur openden om een menigte in toom te houden die zich op de luchthaven van Kinshasa had verzameld om Tshisekedi te verwelkomen na diens terugkeer uit het binnenland.

Regeringswoordvoerder Lambert Mende ontkende het bericht:

“Wij zijn een Afrikaanse stad. Wij zijn Afrikanen. En nergens, niet in de wijk Masina, noch bij het bureau van de burgemeester, weet iemand iets van een wake of een begrafenis. Geen enkele begraafplaats heeft een begrafenis geregistreerd. Alleen HRW weet ervan.”

Waarnemers vrezen voor nieuw geweld wanneer de uitslagen waarschijnlijk dinsdag bekend worden gemaakt.

Het is pas de tweede keer dat in Congo vrije verkiezingen zijn gehouden sinds het land 51 jaar geleden onafhankelijk werd. De verkiezingen zijn de eerste die door Congo zelf zijn georganiseerd en niet door de internationale gemeenschap. De logistieke problemen werpen een schaduw van twijfel over de uitslagen en drie van de elf presidentskandidaten hebben al verzocht de verkiezingen ongeldig te verklaren.

De president van Congo, Joseph Kabila, bij het uitbrengen van zijn stem eerder deze week. Foto AP / Jerome DelayDe president van Congo, Joseph Kabila, bij het uitbrengen van zijn stem eerder deze week. Foto AP / Jerome Delay

    • Lex Boon