‘Pakistan gaf zelf toestemming voor dodelijke NAVO-luchtaanval’

Een Amerikaanse helikopter in de Afghaanse provincie Helmand. Foto AFP / Behrouz Mehri Een Amerikaanse helikopter in de Afghaanse provincie Helmand aan de grens met Pakistan. Foto AFP / Behrouz Mehri

Pakistan gaf zelf het groene licht aan de NAVO-luchtaanval waarbij zaterdag 24 Pakistaanse soldaten omkwamen. Islamabad was niet op de hoogte dat er zich Pakistaanse troepen in het gebied bevonden.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme Amerikaanse regeringsfunctionarissen.

Het ‘eigen vuur’-incident zette de toch al gespannen verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Pakistan op scherp. Islamabad boycot uit boosheid over de aanval een landentop over de toekomst van Afghanistan komende week in Bonn. Ook sloot het land de twee belangrijkste grensovergangen naar Afghanistan. Deze overgangen bij Torkham in het Khyber-gebied en Chaman in het zuidwesten worden gebruikt voor de bevoorrading van Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Volgens de Amerikaanse regeringsfunctionarissen kwam een Afghaanse troepenmacht met Amerikaanse commando’s op zoek naar Talibaanstrijders onder vuur te liggen van de Pakistaanse soldaten in het grensgebied met Pakistan. De commando’s dachten dat dit militanten waren en vroegen luchtsteun aan.

De Amerikanen hadden, zoals wel vaker, niet van tevoren aangegeven bij Pakistan dat zij militaire operaties in het gebied zouden uitvoeren, omdat zij de kans hoog inschatten dat die informatie gelekt wordt naar militanten. Toen de troepenmacht voordat het luchtsteun aanvroeg bij de Pakistaanse autoriteiten naging of er ook Pakistaanse troepen in de buurt waren, was het antwoord negatief. Dus zetten de commando’s door met de luchtaanval.

Beelden van het kampement na de aanval:

Washington betreurt het “tragische incident” en heeft een onderzoek belooft dat op 23 december afgerond zal worden. De VS hebben echter niet hun excuses aangeboden.

    • Hans Klis