Oscar Wilde niet meer te kussen

Bijna honderd jaar lang bedreven fans van Oscar Wilde de liefde met zijn grafzerk op de Parijse begraafplaats Père-Lachaise. Zo gaven ze blijk van hun waardering voor de Ierse homoseksuele schrijver (1854-1900).

Aan die openlijke affectie ging het gedenkteken haast ten onder. Vooral de vele vettige lipstickzoenen bleken funest voor de stenen engel van modernistisch beeldhouwer Jacob Epstein, die boven Wilde’s rustplaats ‘zweeft’ in een diep reliëf.

Het monument is zorgvuldig gereinigd en gerestaureerd en werd deze week weer in volle glorie zichtbaar. Het is nu voorzien van een glazen omheining om bewonderaars op gepaste afstand te houden. Bloemen en briefjes blijven welkom.

Het gerenoveerde beeld werd woensdag onthuld op de 111ste verjaardag van Wilde’s sterfdag, door kleinzoon Merlin Holland en de Britse acteur Rupert Everett.

Dit is de tweede restauratie. Kort na de plaatsing van het beeld werden de mannelijke genitaliën van de engel vernield en gestolen. Hun huidige verblijfplaats is onbekend.