Oproep bedrijven aan EU: los crisis op

De onrust over de euro is gevaarlijk voor de concurrentiepositie van Nederland en Europa. Dat schrijven de topmannen van vijf Nederlandse multinationals in een brief in Het Financieele Dagblad .

„Het is één minuut voor twaalf en het is daarom van het hoogste belang dat er op korte termijn een daadkrachtige aanpak van de eurocrisis komt. Dat is de manier om vertrouwen te herstellen in een sterk en verenigd Europa”, schrijven Frans van Houten (Philips), Paul Polman (Unilever), Feike Sijbesma (DSM), Peter Voser (Shell) en Hans Wijers (AkzoNobel). Ze schreven de brief uit „bezorgdheid over de toekomst van Europa en Nederland”. Daarom „willen wij onze stem juist nu laten horen”.

De beroemdste open brief van ondernemers dateert uit 1976. Negen topmannen waarschuwden toen voor de socialistische experimenten van het kabinet-Den Uyl.

In de open brief van vandaag schrijven de bestuursvoorzitters dat vooral de opkomende economieën de positie van Europa bedreigen omdat zij „vaak goedkoper, sneller en soms zelfs innovatiever” zijn. De concurrentiekracht van Nederland en Europa op de wereldmarkt moet worden verbeterd. De ondernemers dringen er bij de Europese politieke leiders op aan „om juist nu moed te tonen en beslissend te handelen”.

Na de zinspeling van president Mario Draghi gisteren dat zijn ECB mogelijk bereid is in te grijpen op de obligatiemarkten als euroleiders een akkoord bereiken over strengere begrotingsdiscipline, daalde de rente scherp. De Italiaanse tienjaarsrente is in een dag gedaald van 7 tot 6,3 procent. De Spaanse zakte van 6,2 tot 5,4 procent. Ook de toespraken van bondskanselier Merkel (vandaag) en president Sarkozy (gisteren) droegen hier aan bij.

Rentemarkt ontspant: pagina 28