Nooit meer nóg een jaar aan abonnement vast

Consumenten kunnen sinds gisteren hun abonnement op sportschool, tijdschrift, energie en mobiele telefoon sneller en gemakkelijker beëindigen.

Weer vergeten op te zeggen? Opnieuw een jaar ongewenst lid van sportschool of boekenclub? Het is een grote ergernis van veel consumenten. Maar daaraan komt nu een eind. Sinds gisteren mogen abonnementen niet langer stilzwijgend worden verlengd met een jaar.

De opzegtermijn voor abonnementen van onbepaalde tijd wordt volgens de nieuwe wet maximaal één maand. Die was drie maanden. Abonnementen voor bepaalde tijd blijven echter bindend voor de duur van het contract. Een proefabonnement mag nooit stilzwijgend worden verlengd.

Ook kan de consument voortaan op elk moment een verlengd contract opzeggen; een aanbieder mag geen eisen meer stellen wanneer de opzegging moet binnenkomen. Eisen stellen aan de opzegging die zwaarder zijn dan de manier om een contract aan te gaan is ook verboden. Vaak werd een aangetekende brief vereist. Wie via internet een contract afsluit, mag ook online opzeggen.

Uitzonderingen zijn er voor kranten en bladen. Abonnementen daarop mogen stilzwijgend worden verlengd met drie maanden, tussentijdse beëindiging is niet mogelijk zonder toestemming van de uitgever.

Contracten met een duur van langer dan een jaar kunnen in principe na één jaar worden opgezegd met een opzegtermijn van een maand. Maar heeft de klant korting gekregen, of een duur cadeau (iPad, mobieltje) in ruil voor de langere contractduur, dan heeft de aanbieder het recht daarvoor een „redelijke vergoeding” te vragen bij vroegtijdig opzeggen. (NRC)