Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nieuwe problemen bij ontwikkelen JSF - VS willen productie vertragen

Een JSF-toestel op een archieffoto uit maart 2010. Foto Reuters via Lockheed Martin

De productie van de JSF moet worden vertraagd vanwege de grote hoeveelheid problemen die het testen van het gevechtsvliegtuig het afgelopen jaar heeft opgeleverd. Dat zegt de JSF-programmadirecteur van het Pentagon.

Programmadirecteur David Zenlet zegt in een interview met het online magazine AOL Defense dat het Pentagon “verrast” is door de hoeveelheid problemen en bijbehorende kosten die het in de laatste twaalf maanden heeft gesignaleerd. Hij stelt dat het om kleine problemen gaat, maar dat de problemen opgeteld tot een kostenstijging leiden “die je de adem beneemt”.

Zenlet denkt dat het “verstandig” is om de productie van de JSF te vertragen. Producent Lockheed Martin wilde tegenover persbureau Reuters nog niet reageren op de opmerkingen van Zenlet. Het Pentagon is van plan om in totaal 2400 JSF-toestellen te bestellen. Zenlet wil niet aan dat aantal tornen, maar vraagt zich af hoeveel toestellen de VS op welk moment moeten kopen. De huidige planning lijkt hem in verband met de problemen van het vliegtuig te optimistisch.

De aanhoudende problemen van de JSF en de uitspraken van Zenlet passen in een langdurig patroon, zegt onze redacteur Steven Derix, die voor NRC Handelsblad over de JSF schrijft:

“Zenlet geeft hiermee het signaal dat de problemen van de JSF nog veel erger zijn dan we dachten en dat het allemaal nog langer gaat duren. Hij zegt in het interview ook heel duidelijk: we hadden het zo niet moeten doen. Hij geeft eigenlijk aan in wat voor zooitje het JSF-programma terecht is gekomen.”

De kritiek van Zenlet is hard, maar dat hij die kritiek geeft is niet heel opzienbarend, legt Derix uit. “Zenlet is relatief nieuw: hij is vorig jaar aangesteld toen de problemen uit de hand aan het lopen waren. Het is dus ook expliciet zijn taak om de rotzooi van zijn voorganger op te ruimen.”

Premier Rutte reageerde vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet op de berichten over de productieproblemen van de JSF. “Ik kan niet op ieder signaal of bericht over uitstel reageren of niet meteen snel de strategie wijzigen.” Rutte wilde wel zeggen dat de strategie van Nederland “zeer overzichtelijk” is. “Want we hebben nog geen besluit genomen.” Die beslissing valt pas na 2015, aldus de premier. Nederland heeft al wel besloten om twee testtoestellen aan te schaffen.

Defensieminister Hillen maakte eerder deze week bekend met Noorwegen en Zweden te willen samenwerken bij de koop en inzet van de JSF-toestellen.