Niet alle homo's zijn het eens met de conclusie van Henk Krol

Hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant vindt dat de harde politieke strijd voor homo-emancipatie in Nederland is gestreden. Wat vinden prominente homo’s?

Overbodig is de homobeweging niet. Maar homoseksuele belangenbehartigers hebben weinig meer te zoeken in Den Haag, nu de gelijkstelling van homo’s en lesbo’s een feit is. Dat zei Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, gisteren.

Europarlementariër Wim van de Camp (CDA):„ In de omgeving van Utrecht zijn homostellen uit hun huis gepest. Dat lijkt mij voldoende bewijs dat er op het gebied van homo-emancipatie nog veel te winnen is. In deze vergrijzende samenleving hebben wij jonge allochtonen hard nodig, maar het is een feit dat er door moslims anders gedacht wordt over homoseksualiteit dan door de gemiddelde Nederlander. Zelf werk ik in een elitaire omgeving, maar elders hebben homo’s het moeilijk. Laten we niet romantisch doen door te zeggen dat het met homo’s wel goed zit. Met zijn uitspraak zendt Krol overigens een dubbel signaal uit. In zijn eigen Gay Krant houdt hij statistieken bij van het aantal homo-onvriendelijke incidenten. Raar, toch?”

Vera Bergkamp, voorzitter homobelangenorganisatie COC: „Het COC heeft de afgelopen decennia veel bereikt. Homoseksualiteit is niet langer strafbaar. Met de juridische gelijkstelling zit het wel goed. Maar op het terrein van de sociale acceptatie valt nog veel te winnen. Het zou naïef zijn om te denken dat Den Haag daar niet voor nodig is. In datzelfde Den Haag werd gisteren besloten geen geld uit te trekken voor subsidies die homoseksualiteit in multiculturele kring bespreekbaar moeten maken.”

Henk Krol: „Homobeweging mag met pensioen, las ik in de krant. Voor alle duidelijkheid: dát heb ik nooit beweerd. Wel vind ik dat de homobeweging haar aandacht moet verleggen. Alle troeven worden op Den Haag gezet. Terwijl de juridische gelijkstelling van homo’s in Nederland goed geregeld is. Ik vind het belangrijker dat de boodschap van het COC beklijft in onze samenleving. En dat doe je niet door homo’s voortdurend te verbijzonderen.”

Evert Santegoeds, hoofdredacteur van Privé: „Het COC heeft de afgelopen decennia veel bereikt, maar op een gegeven moment moet je zeggen: het is genoeg. Homo’s kunnen trouwen, er wordt op toegezien dat ze niet worden gepest. Wat willen we nog meer? Discussies zoals die over de weigerambtenaar zeggen mij helemaal niets.”

Presentatrice Inge Diepman: „Zo geef je het signaal af dat het wel goed gaat met homo’s in Nederland, terwijl dat niet zo is. Bij wet kan een homo misschien wel dezelfde rechten hebben als een hetero, maar in de samenleving is dat niet zo. Ik ken kinderen, op middelbare scholen bijvoorbeeld, die worden weggepest. En ook al hebben we die mooie wetten, ik ben er niet gerust op. Een lobbygroep moet een voet tussen de deur houden bij de politiek. Met een nieuw kabinet kan er zomaar iets anders besloten worden dat nadelig is voor de homo-emancipatie.”

Merijn Henfling, oud-hoofdredacteur van homojongerenblad Expreszo, nu chef PS van de Week bij Het Parool: „Krol heeft gelijk: de strijd voor gelijkheid op politiek terrein is voltooid. Het COC is erg naar binnen gekeerd, dus ik vraag me af of dat nog veel kan bereiken. En aan klagende homo’s hebben we niets. Er is nog wel aandacht nodig voor homominderheden zoals ouderen en allochtonen, maar dat zie ik het COC niet oplossen. Ik ben voor zichtbaarheid van homo’s op andere, gewone plekken in de samenleving. De verhaallijn van twee jonge homo’s in GTST was bijvoorbeeld heel effectief. Het werd gepresenteerd als gewone verhaallijn, maar maakte wel veel discussie los.”

Fotograaf Erwin Olaf: „De uitspraken van Krol waren een uitglijer als je kijkt naar wat er op straat en op scholen aan de hand is. Daar is nog veel agressie tegen homo’s. Veel mensen durven daarom niet uit te komen voor hun geaardheid, of beter: liefde. Ook het hoge percentage zelfmoorden onder homojongeren baart zorgen. Daarom hebben we juist een homobeweging nodig die dit onderwerp op de agenda houdt. Er is heel lang de andere kant op gekeken door de politiek en nu hebben we eindelijk hun aandacht. Die moeten we niet verliezen.”

    • Danielle Pinedo
    • Yasmina Aboutaleb