Nederlandse topondernemers luiden noodklok over euro

Het is “een voor twaalf” voor de euro en daarom moeten Europese politici snel met een “daadkrachtige aanpak” van de eurocrisis komen. Dat schrijven de bestuursvoorzitters van Shell, Philips, AkzoNobel, Unilever en DSM in een open brief die vanochtend in het Financieele Dagblad is gepubliceerd.

Foto Reuters / Francois Lenoir

Het is “een voor twaalf” voor de euro en daarom moeten Europese politici snel met een “daadkrachtige aanpak” van de eurocrisis komen. Dat schrijven de bestuursvoorzitters van Shell, Philips, AkzoNobel, Unilever en DSM in een open brief die vanochtend in het Financieele Dagblad is gepubliceerd.

De bestuursvoorzitters waarschuwen in de brief aan de Europese regeringsleiders dat zij vrezen dat de crisis rond de euro een bedreiging vormt voor het Europese project. Volgens de auteurs is de euro cruciaal voor het concurrentievermogen van de Nederlandse economie en de welvaart in Nederland. Frans van Houten (Philips), Paul Polman (Unilever), Peter Voser (Shell), Hans Wijers (AkzoNobel) en Feike Sijbesma (DSM) roepen de regeringsleiders daarom op “juist nu moed te tonen en om beslissend te handelen”.

Protectionisme en nationalisme zijn volgens de Nederlandse topondernemers niet de oplossingen voor de eurocrisis. Ze schrijven daarom te hopen dat Europa maatregelen neemt om de monetaire en financiële stabiliteit te herstellen en het concurrentie- en groeivermogen van de economie te versterken. Een aanpak “met stelligheid, perspectief en optimisme” is nodig, zo vinden de bestuursvoorzitters.

De brief van Philips, Unilever, Shell, AkzoNobel en DSM komt een week voordat volgend weekend in Brussel een belangrijke EU-top plaatsvindt. Bij deze top zal het vinden van een definitieve oplossing voor de eurocrisis opnieuw centraal staan. Gisteravond zei de Franse president Sarkozy in een toespraak dat er een nieuw fundament voor Europa nodig is. Komende maandag komt Merkel bij Sarkozy op bezoek om de cruciale EU-top voor te bereiden.