Musical 'Ramses' spaart Shaffy niet

Ramses -De Musical- Met : William Spaaij, Hans Hoes/Tom Jansen, Cindy Bell, Thomas Cammaert en Lidewij Benus. Regie: Peter de Baan. Voor meer info zie: www.musicalramses.nl
Ramses -De Musical- Met : William Spaaij, Hans Hoes/Tom Jansen, Cindy Bell, Thomas Cammaert en Lidewij Benus. Regie: Peter de Baan. Voor meer info zie: www.musicalramses.nl

Ramses, door Albert Verlinde Entertainment. Gezien: 1/12 in de Kon. Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 1/4. Inl. theaterhits.nl ****

Begerig beziet de oude Ramses zijn veel jongere evenbeeld en verzucht: „Je bent een verdomd mooie jongen, al zeg ik het zelf”. De echte Shaffy stierf twee jaar geleden, maar hier wordt hij vertoond tijdens zijn laatste avond in het verzorgingshuis waar hij zijn laatste jaren doorbracht. En en waar hij, in dit muzikale theatermozaïek althans, voortdurend bezoek krijgt van de jonge wereldbestormer die hij eens was. Dat leidt tot wrange herinneringen, heftige onenigheid over het verkwanselen van talent, flarden van liedjes en de gezamenlijk beleden hang naar de fles. Want door die fles is het gegaan zoals het ging. „Ik vrees dat wij met z’n allen in mijn delirium beland zijn”, zegt de oude Shaffy ook nog.

Ramses is een ambitieuze voorstelling die weinig weg heeft van wat zich in dit land doorgaans als musical aandient. De opzettelijke chaos in het script van Dick van den Heuvel, waarin de tijden dwars door elkaar lopen, is tegelijk de chaos in Shaffy’s hoofd. Van chronologie is geen sprake. In de dialogen worden geestige kanttekeningen gemaakt bij de situatie waarin beide Shaffy’s zich bevinden en elke vorm van witwasserij ontbreekt. Af en toe gedragen ze zich zelfs uitgesproken onprettig. Al is de oude Shaffy lang niet meer zo’n dwingeland als de jonge, wiens trouweloosheid vooral degenen treft die hem het meest nabij staan: de acteur Joop Admiraal die zijn grote liefde was, en Liesbeth List die hem veelvuldig uit de goot moest halen.

Als de jonge Ramses is musicalacteur Willem Spaaij een bewonderenswaardige robbedoes die met grote intensiteit zijn liedjes zingt, maar niet veel greep krijgt op de ongrijpbare man die hij te spelen heeft. Het is lastig in hem de overrompelende troubadour te zien die alles en iedereen met zich meesleepte en nooit honkvast kon zijn: „Thuis heb ik twee schemerlampen, terwijl het hele Leidseplein in lichterlaaie staat!” Spaaijs charme is van een andere orde dan de veel minder onschuldige Shaffy-variant. Tegenover hem staat Hans Hoes als de oude Ramses, sterk ingeleefd, met een dronkemansgiechel die zijn getourmenteerde momenten mooi relativeert. Naast hen is Cindy Bell een toegenegen Liesbeth List, terwijl Thomas Cammaert een serene Joop Admiraal speelt en Lidewij Benus een zorgzame zuster.

In de strakke regie van Peter de Baan is elk scènetje een puntig en compact stukje Shaffy-biografie, waarin de liedjes de illustraties zijn – en niet andersom.

In Boeken: Shaffy-biografie