Meryl Streep verdedigt filmportret Thatcher

De Amerikaanse actrice Meryl Streep heeft de manier waarop ze Margaret Thatcher speelt in de film The Iron Lady verdedigd tegen kritiek van Britse Conservatieven. De film komt pas op 6 januari in Britse bioscopen, maar de voormalige voorzitter van de Conservatieve Partij Lord Tebbit noemt de manier waarop Streep de voormalige premier speelt „half-hysterisch en overdreven emotioneel”. Vooral de scènes die Thatcher tonen als breekbare oude vrouw die dementeert zijn enkele van haar partijgenoten in het verkeerde keelgat geschoten.

Maar tegenover de BBC zegt Streep dat ze vindt dat er geen taboe op weergave van de ziekte zou moeten rusten. „Het is het leven, het is de waarheid”. Ook verwijst ze naar het boek dat Carol Thatcher, dochter van de inmiddels 86 jaar oude ex-premier, schreef over de dementie van haar moeder. „Carol heeft veel kritiek gekregen toen ze daarover naar buiten trad. Maar andere mensen die iemand met dementie in hun familie hebben zijn haar dankbaar.”

De film toont Thatcher zowel op het toppunt van haar macht, als wanneer ze als oude, vergeetachtige vrouw in gesprekken met haar man Dennis op die periode terugkijkt. Met een verwijzing naar Shakespeare’s tragedie King Lear noemt Streep de film „Lear for girls”. „Het gaat over het eindspel, hoe macht afneemt, hoe we dingen loslaten – dat deel interesseerde me echt.” Ze zegt dat ze het een zware rol vond om te spelen. „Het was Mitterrand (de voormalige Franse president, red.) die zei dat ze de mond van Marilyn Monroe had, en de ogen van Caligula.”