Merkel: oplossen van Europese schuldencrisis gaat jaren duren

Foto Reuters / Tobias Schwarz

Op de Europese schuldencrisis is geen gemakkelijke antwoord te vinden en daarom zal het definitief oplossen van de crisis nog jaren gaan duren. Dat zei Angela Merkel vanochtend tijdens een toespraak in het Duitse parlement.

Merkel herhaalde in haar toespraak de bekende standpunten van Duitsland. Zo benadrukte ze dat de Europese Centrale Bank volledig onafhankelijk moet blijven en niet de geldpers mag aanzetten om de problemen van Europese politici op te lossen. Ook gaf de Duitse bondskanselier aan nog steeds tegenstander te zijn van gezamenlijke euro-obligaties. Volgens Merkel draagt het creëren van zogenaamde “eurobonds” niet bij aan het oplossen van de crisis.

Merkel blijft dus tegen een grotere rol voor de ECB en het idee van euro-obligaties, maar gaf ook aan hoe de crisis volgens Duitsland wel te lijf kan worden gegaan. Ze zei dat de eurozone strengere controle op de begrotingen van de lidstaten nodig heeft. Verder wil Merkel Europese verdragen aanpassen om te voorkomen dat de eurozone uit elkaar valt.

De toespraak van Merkel komt een week voordat volgend weekend in Brussel een belangrijke EU-top plaatsvindt. Bij deze top zal het vinden van een definitieve oplossing voor de eurocrisis opnieuw centraal staan. Gisteravond zei de Franse president Sarkozy in een toespraak dat er een nieuw fundament voor Europa nodig is. Komende maandag komt Merkel bij Sarkozy op bezoek om de cruciale EU-top voor te bereiden.

    • Pim van den Dool