Mensentanden genezen rattendwarslaesie

Een dwarslaesie met tanden genezen? Het kan, althans bij ratten. Japanse onderzoekers gebruikten stamcellen uit het tandmerg van mensen om bij ratten een volledige dwarslaesie te herstellen. Ze publiceren hun onderzoek vandaag in het medische blad Journal of Clinical Investigation.

Het repareren van een dwarslaesie met stamcellen is vaker geprobeerd, maar tot nu toe met bescheiden resultaten. De stamcellen bleken niet lang te overleven of zij droegen maar beperkt bij aan de vorming van nieuwe cellen. Maar nu de Japanners het probeerden met menselijke stamcellen uit het tandmerg, bleek het resultaat veel beter.

Ratten met een dwarslaesie die tandmergstamcellen hadden gekregen konden na vijf weken de drie gewrichten van hun achterpoten weer gecoördineerd bewegen en zonder hulp lopen. Controleratten die waren behandeld met beenmergstamcellen waren na diezelfde periode slechts in staat een of twee van de gewrichten te bewegen.

Tandmergstamcellen verschillen van andere type stamcellen doordat zij bepaalde signaalstoffen uitscheiden. Die signaalstoffen zijn cruciaal om de weefselschade te beperken en de genezing op gang te brengen, schrijven de Japanners. En er is geen probleem om aan dit soort stamcellen te komen, merken de onderzoekers nog op: je kunt ze gewoon uit uitgevallen melktanden of getrokken verstandskiezen halen.