Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Max is eerste kleuterweerwolf’

In het kader van de rubriek Boekdelen, de literaire liefdesverklaring die wekelijks in de boekenbijlage van NRC Handelsblad verschijnt, deze week kinderboekenschrijver Paul van Loon over Max en de Maximonsters.

‘Toen ik negentien jaar was, zat ik op de kunstacademie in Den Bosch. Op de afdeling illustratie. Aan kinderboeken als Dolfje Weerwolfje was ik nog lang niet begonnen. Mijn lerares Margriet Heymans, tot op de huidige dag kinderboekenschrijfster, kwam op een dag aanzetten met Max en de Maximonsters , een kinderboek uit 1963 van de Amerikaanse schrijver en illustrator Maurice Sendak,  

„Alleen al de beginzin van het prentenboek sprak me aan: ‘Toen Max zijn wolfspakje aan had, en kattekwaad uithaalde.’ Op een prent gaat Max in een grijzig wolfspakje de hond met een vork te lijf. Dan zie je de bui al hangen. Hij gaat te ver en wordt door zijn moeder naar zijn kamer gestuurd. Daar, op zijn kamer, gebeurt iets wonderlijks. Zijn muren en bed veranderen in een bos. Max wandelt door dat bos tot aan een zee, waar een rood bootje op hem wacht. Met dat bootje vaart Max naar het land van de Maximonsters. Dat zijn grote harige griezelbeesten, met scherpe tanden. In feite monsters uit Max’ ergste nachtmerrie. Maar hij overwint zijn angsten, roept heel hard ‘koppen dicht’ tegen ze, en wordt hun koning.

„Het feit dat Max zijn angsten overwint, is een belangrijk thema van het boek. Ik ontving een keer een brief van een meisje dat zei dat ze dankzij mijn kinderboek De Griezelbus haar angsten heeft overwonnen. Sendak was met dit boek een van de eerste kinderboekenschrijvers die schreef vanuit de belevingswereld van het kind. Vanuit dat perspectief kan de boodschap ‘overwin je angsten’ door middel van de tekst en de prenten heel goed bij een kind overkomen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 2 december 2011, pagina 4. U kunt het hele interview hier lezen en het boek bestellen.