Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Mensenrechten

Mag je zeggen? neger

Zelfs negers zien mij tegenwoordig niet meer staan, schreef Annemarie Oster in haar column in de Volkskrant. En Sylvia Witteman noteerde in dezelfde krant: ‘Zelfs met een ijsmutsje zweten negers niet in de Italiaanse hitte.’ ‘Je zit hier alleen omdat je zwart bent’, zei Johan Cruijf tegen Edgar Davids.

Steeds waren de reacties op de woorden ‘neger’ en ‘zwarte’ fel. De opnieuw opgelaaide discussie over het bestaansrecht van Zwarte Piet sloot daar deze maand naadloos op aan. Zwarte Piet is racisme, vonden vier demonstranten tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht, en ze werden gearresteerd.

In tien jaar tijd schreven kranten nooit zo vaak over Zwarte Piet in combinatie met woorden als ‘racisme’ als dit jaar. Een nieuwe discussie is het niet, maar deze hevige opleving vraagt wel om een antwoord. Mag je neger zeggen, en is Zwarte Piet een racistisch fenomeen?Bronnen: De Nederlandse NieuwsmonitorLees meer over het onderzoek via www.nieuwsmonitor.net