Laagste werkloosheid VS in 2,5 jaar - ‘goed nieuws voor Obama’

FILE - In this Nov. 25, 2011 file photo, Customers shop at a Best Buy store in Burbank, Calif. “Black Friday,” the day after Thanksgiving, became known as the day merchants turn a profit or operate “in the black.” (AP Photo/Jae C. Hong, FIle) Amerikaanse consumenten gaven dit jaar een recordbedrag uit tijdens Black Friday, de opening van het koopjesseizoen in aanloop naar kerst.

Het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten is gedaald naar 8.6 procent, het laagste percentage in 2,5 jaar. Dit is aanzienlijk lager dan de verwachte 9 procent, en ook het aantal gecreëerde banen ligt hoog op 72.000.

De onverwachte daling is volgens onze VS-correspondent Guus Valk het gevolg van grote uitgaven van Amerikaanse consumenten:

“Amerikanen zijn veel spullen aan het kopen, ondanks het historisch lage consumentenvertrouwen. Dat zorgt onmiddellijk voor een productieverhoging en een flink aantal nieuwe banen.”

Volgens Valk zijn de cijfers goed nieuws voor de Amerikaanse president Barack Obama:

“Obama wil dat de arbeidsmarkt er zo gunstig mogelijk uitziet het komende jaar. Volgend jaar november zijn er nieuwe presidentsverkiezingen, waarbij de economie een grote rol kan spelen in het kiesgedrag van de Amerikanen. De opverende werkgelegenheid is hiervoor een goede eerste stap.”

Tegelijkertijd benadrukt Valk dat het goede nieuws met een flinke korrel zout genomen moet worden:

“Het kan een goed begin zijn van een opwaartse spiraal, maar de Amerikaanse economie is nog erg broos. Het consumentenvertrouwen blijft nog extreem laag en consumenten hebben veel schulden. Bovendien kan die spiraal zo weer instorten als de situatie in Europa verslechtert.”

Update 16.18: Een woordvoerder van Het Witte Huis laat in een reactie op de dalende werkloosheidscijfers weten dat de wereldeconomie nog altijd in een “fragiele staat” verkeert, ook al laat de Amerikaanse economie een stijging zien: “Alle economieën zijn met elkaar verbonden door handel en economisch beleid.”

    • Annemarie Coevert