Kortkolom kunst

Geen aanpassing nodig van de Heineken-film

amsterdam. Heineken-ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer hebben hun rechtszaak tegen filmproducent IDTV verloren. De Heineken Ontvoering met Rutger Hauer als bierbrouwer kan ongewijzigd in de bioscopen blijven draaien. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam donderdag. Volgens Boellaard en Meijer geeft de film een verkeerd beeld van de ontvoering van de biermagnaat in 1983. Zo gebruiken de ontvoerders in de film vuurwapens, maar die hebben ze naar eigen zeggen in werkelijkheid nooit ter hand genomen. De rechter oordeelde dat de meeste fictieve elementen in de film niet zo ver van de werkelijkheid af staan. De ontvoerders eisten ook dat duidelijk werd aangegeven dat Meijer zijn vriendin niet mishandelde. De rechter vindt dat IDTV expliciet heeft erkend dat dit onderdeel niet op waarheid is gebaseerd. Heineken-ontvoerder Willem Holleeder verloor in oktober al een kort geding tegen IDTV waarin hij rigoureuze aanpassingen eiste. Ook hij vreesde toen dat de film een verkeerd beeld zou geven van de ontvoering. Heineken-ontvoerder Martin Erkamps en de weduwe van ontvoerder Cor van Hout schreven kritische brieven aan IDTV, maar hebben nog geen juridische stappen ondernomen. (Novum)

Cervantesprijs voor Nicanor Parra

amsterdam De 97-jarige Chileense dichter Nicanor Parra krijgt de Cervantesprijs, de belangrijkste literaire onderscheiding in het Spaanse taalgebied. De ‘Spaanse Nobelprijs’ bedraagt 125.000 euro. Parra brak door met de bundel Poemas y antipoemas (1954), vol kale, wrang-humoristische verzen waarmee hij recht inging tegen de lyrische mode van die tijd. Hij noemde het zelf antipoëzie. Op de site van literair tijdschrift Terras staan enkele gedichten van Parra, vertaald door K. Michel. (NRC)

Youp van ’t Hek wordt professor aan TU Delft

rotterdam. Youp van ’t Hek wordt ‘Cultural Professor’ aan de TU Delft, waar hij in maart, april en mei volgend jaar les zal geven aan een select groepje studenten. Volgens de TU Delft hebben de colleges die Van ’t Hek gaat geven het thema ‘Los van Alles’. Studenten zullen aan een ‘specifieke opdracht’ werken. Wat die opdracht inhoudt, is niet bekendgemaakt. (NRC)