Kortkolom economie

Autonome omzetgroei Randstad in oktober

Rotterdam. Randstad heeft de omzet in oktober 2011 autonoom met 5 procent zien groeien, aldus de onderneming vrijdag in aansluiting op de tweedaagse analisten- beleggersbijeenkomst in Diemen. In november van dit jaar zet de trend van oktober weliswaar door, met dit verschil dat er sprake is van een graduele vertraging. Het bedrijf herhaalt daarin de doelstelling een marge voor de winst voor aftrek van rente, belastingen en amortisatie te realiseren van 5 procent tot 6 procent door de cyclus heen. In Noord-Amerika kwam de groei van de omzet per werkdag uit op 11 procent. Eerder dit jaar versterkte Randstad zijn positie in de VS met de overname van SFN Group. Randstad verwacht de komende maanden 20 miljoen euro eenmalige kosten te moeten boeken in verband met kostenaanpassingen in regio’s waar de groei onder de verwachting is gebleven. Randstad noemt in dit verband geen voorbeelden. Het aandeel Randstad sloot donderdag op 22,79 euro. (Novum)

Honda roept auto’s terug om airbags

Tokyo. Autofabrikant Honda roept 304 duizend auto’s terug vanwege problemen met de airbags. De druk in de beschermende luchtzakken zou te hoog kunnen zijn waardoor automobilisten in het geval van een ongeluk verwond kunnen worden door stukjes rondvliegend metaal en plastic, liet de Japanse fabrikant vrijdag weten. Volgens Honda zijn er de afgelopen jaren twintig ongevallen – waaronder enkele dodelijke – voorgevallen als gevolg van het technische mankement. Het gaat onder meer om de modellen Accord, Civic, Odyssey, Pilot en CR-V die worden in 2001 en 2002 van de lopende band gerold. Het overgrote deel daarvan rijdt rond in de VS en Canada. (Novum)